Ont om planer för vanvårdade fosterbarn

Vanvård förekommer fortfarande
1:12 min

Bara var femte kommun har en plan för hur socialtjänsten ska agera när barn far illa på familjehem, det visar en enkät från barnombudsmannen.– Det är ett för dåligt resultat. Det är otroligt viktigt att socialnämnderna i kommunerna, som faktiskt har det yttersta ansvaret om barn som är placerade, omhändertagna, tar det ansvaret på större allvar, säger barnombudsmannen Fredrik Malmberg.

Varför tror du att man inte gjort det?

– Jag tror att man kanske tänker att det tillhör förgången tid att barn kan fara illa i social barnavård, men det här förekommer även i nutid. Så det är oerhört viktigt att socialämnderna har en plan för hur man ska förebygga, upptäcka och åtgärda de här problemen.

I eftermiddag presenteras Upprättelseutredningen, med förslag om kompensation till de personer som vanvårdats på barnhem mellan 1920 och 1980.

I utredningen ingår en enkät som kommunerna har fått svara på. Den visar att övergrepp på barn som vårdas på institutioner förekommer än i dag.

De flesta kommunerna, åtta av tio, saknar också en egen plan för hur socialtjänsten ska agera när missförhållanden på familje- eller behandlingshem blir kända.

Barnombudsmannen, som vill att kommunerna tar ett större ansvar för de placerade barnen, har kallat tio kommuner till samtal.

– Tanken är inte att ta någon kommun i örat, utan tvärtom hitta lösningar tillsammans med de här kommunerna.

– Sedan ska vi se till att det resultatet kommer ut till alla Sveriges kommuner, säger barnombudsmannen Fredrik Malmberg.

Upprättelseutredningen

Mer än 250 000 barn har enligt vanvårdsutredningen varit placerade i barn- och fosterhem de senaste 50 åren, men ingen vet hur många som utsatts för vanvård. Totalt ska över tusen personer ha intervjuats i utredningen. Riksförbundet Samhällets styvbarn uppskattar att runt 10 procent av de barn- och fosterhemsplacerade har utsatts för vanvård. Av dem bedöms mellan 2 000 och 4 000 personer kunna resa krav på ersättning. (Ekot/TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".