Veteodling vattnas i en by i Shandong-provinsen i Kina. Foto: Fan Changguo / Scanpix.

Kinas veteskörd hotas av värsta torkan på 60 år

Vetepriserna redan fördubblade på ett år
1:31 min

Kina lider av torka, enligt regeringen den värsta på sextio år. Köld och torka riskerar slå ut den kinesiska veteskörden och det kan påverka världsmarknadspriserna på vete.

Kinas viktigaste odlingsområden har inte fått nog med snö för att skydda vetet mot frosten. Sen tidigare tynar grödan av brist på regn. Vetet sås i oktober och skördas i juni, och oron för skörden är stor. Nästan hela det kinesiska vetebältet är så gott som utan nederbörd sedan i oktober.

Enligt Kinas regering är torkan den värsta på 60 år, och Shandong-provinsen i norra Kina, som sedan i september fått 15 procent av normal nederbörd, kan vara på väg mot den värsta torkan på 200 år, om det inte kommer ordentligt med vatten inom en månad.

Enligt Kinas statliga TV så hotas omkring 20 procent av veteskörden. Vetepriserna har redan tidigare fördubblats på ett år.

Kina är världens största veteproducent, och har länge varit självförsörjande på spannmål, men har inte haft så stor inverkan på världsmarknaden.

Om Kina måste börja importera vete, så kan de redan höga världsmarknadspriserna på vete drivas upp ännu mer, varnade FN:s organ för livsmedelsförsörjning, FAO, tidigare i veckan.

Både Australien och Ryssland, som är viktiga veteexportörer, har haft missväxt på grund av både torka och översvämningar.

Kinas regering har skjutit till nära sju miljarder kronor för bevattning, och andra åtgärder. Några millimeters snöfall blev resultatet sen Kina sprutat silverpartiklar på molnen för att få dem att släppa ifrån sig efterlängtad nederbörd.

Majs och ris som också är viktiga grödor i Kina, är istället beroende av regn under sommarhalvåret.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".