Belgisk pedofil fick livstids fängelse

Den belgiske pedofilen Marc Dutroux dömdes på tisdagen till livstids fängelse av en jury vid domstolen i staden Arlon.

Marc Dutroux fick, precis som åklagaren yrkat livstids fängelse för mord, människorov, våldtäkt och olaga frihetsberövande. I domen pekas Dutroux som ledaren för ett gäng som kidnappat och våldtagit sex flickor, vilket ledde till fyra av flickornas död.

Rättegång har dröjt
Åklagaren beskrev honom som en extrem psykopat och narcissistisk manipulatör utan samvetskval, i sin slutplädering.

Den 47-årige Dutroux greps 1996 och rättegången mot honom har dröjt i åtta år. Själv har Marc Dutroux hävdat att han bara varit en mellanhand i en större pedofilkedja men denna men denna kedjas existens har han aldrig lycktas bevisa.

Felsteg av polisen
Redan innan Dutroux greps hade han varit dömd för sexuella övergrepp mot barn och vid tiden för de gärningar han nu döms för var han villkorligt frigiven från fängelset.

Polisens spaningar efter de flickor som försvann och sedan hittades döda innehöll också många felsteg och hela Dutroux-affären skadade allvarligt många belgares förtroende för myndigheterna i landet.

Många hoppas nu att dagens dom ska sätta punkt för denna historia.

Dutrouxs före detta fru dömdes till trettio års fängelse för kidnappning och våldtäkt och två andra medbrottslingar till tjugofem respektive fem års fängelse för bland annat kidnappning och narkotikabrott.

Pontus Mattsson, Bryssel
pontus.mattsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".