Mobiltelefon. Foto: Jessica Gow/Scanpix.

SD kan sätta stopp för datalagringsdirektivet

"De vill utpressa regeringen"
1:58 min

Regeringen riskerar nu åter att åka på en motgång i riksdagen, vilket skulle kunna leda till att Sverige får betala böter till EU. Sverigedemokraterna flaggar nu för att partiet kan komma att förhala regeringens lagförslag om datalagring i ett år, om inte de borgerliga partierna sätter sig och förhandlar med dem om sina krav.

Det handlar om det så omstridda datalagringsdirektivet, alltså om hur Internet- och telefonoperatörer, framöver skall lagra uppgifter, bland annat om vem som har skickat sms och pratat i telefon med vem. Uppgifter som sedan ska kunna användas vid brottsbekämpning. 

Den svenska lagstiftningen måste rimma med EU:s såkallade datalagringsdirektiv och Sverige är redan sent ute med att fatta beslut. Om Sverige dröjer kan följden bli böter till EU.

Redan nu står det klart att de borgerliga partierna kommer att få stöd av Socialdemokraterna. Men en minoritet kan skjuta upp beslutet i ett år.  Och det är vad Sverigedemokraterna nu eventuellt kommer att göra om inte regeringen förhandlar om fyra punkter. Ett av Sverigedemokraternas krav är att uppgifterna inte ska få lagras av leverantörer utanför Sveriges gränser. 

– Problemet kan bli att om det blir en överträdelse där så blir det en mer omständlig process för våra medborgare, att driva en sådan process för att ta reda på vad som har hänt eller få rätt i en domstol, säger Kent Ekeroth som sitter i Justitieutskottet för SD.  

Johan Linander (C) , vice ordförande  i Justiteutskottet , tycker att Sverigedemokraternas krav är märkliga.

– Många av telebolagen verkar inom norden till exempel och det vore konstigt om de inte skulle kunna lagra uppgifterna i Norge om nu till exempel Telenor tycker att det är lämpligt så jag vet inte riktigt vad de har tänkt. Det är väl ett utfall och deras rädsla för allt som ligger utanför Sverige, säger han.

Moderaterna, Folkpartiet och Centerpartiet säger att det är helt uteslutet att förhandla med SD.

– Man vill skapa en möjlighet att sätta regeringen för en utpressning så att Sverigedemokraterna får vara med och diskutera frågor. Vi tycker inte att den här produkten håller den kvalitén att det är värt att diskutera, i synnerhet inte med tanke på att det finns en bred politisk majoritet för det, säger Krister Hammarberg som är moderat i Justitieutskottet.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".