Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Lag ska underlätta för ip-telefoni

Operatörerna måste infomera bättre
2:33 min

Regeringen vill göra det lättare för den som vill ringa mobilsamtal via en internettjänst som Skype eller Viber. I ett lagförslag föreslås bland annat att operatörerna inte ska kunna blockera så kallad Ip-telefoni hur som helst.

I dag är samtal över nätet, via till exempel Skype eller Viber, blockerade i många abonnemang, trots att det går att använda internet i övrigt.

Att ringa telefonsamtal över internet är gratis, eller kostar en bråkdel av ett vanligt telefonsamtal. I moderna smartphones med internet har man kunnat använda såna tjänster och på så sätt kunna ringa billigare än via det vanliga mobilnätet.

Men det här förlorar operatörerna pengar på och därför har de blockerat Ip-telefoni i flera av sina abonnemang. Bara i vissa av abonnemangen, som då är dyrare, går det att använda Skype eller Viber.

Peder Ramel är vd för Tre i Skandinavien.

– Ska man kunna använda Ip-telefoni så måste man ha ett internetabonnemang på telefonen och där får vi ju våra intäkter också, säger han.

Det finns två punkter i regeringens lagförslag i dag som ska underlätta för mobilkunder som vill ringa över internet i mobilen.

Den första handlar om att det måste bli tydligare vilka abonnemang som tillåter Ip-telefoni och vilka som inte gör det. Det får inte stå i finstilt i slutet av ett avtal utan det måste vara tydligt för kunden vad han eller hon köper.

Anna-Karin Hatt är It-minister i regeringen.

– Om det är så att en operatör faktiskt blockerar eller försenar en viss typ av information så kan man som konsument få veta det så att man kan få teckna ett annat abonnemang, säger hon.

Den andra punkten handlar om att om mobiloperatörerna inte sköter sig och erbjuder abonnemang där det går att ringa över nätet, så ska Post- och Telestyrelsen (PTS) ska kunna tvinga operatörerna att tillåta Ip-telefoni.

– Ifall det visar sig att konsumenter får svårigheter att över huvud taget kunna teckna abonnemang där man till exempel kan använda en viss sorts tjänst, Ip-telefoni eller annat, så kan PTS ingripa och få verktyg för att få göra det, säger hon,.

Så, vad innebär det här för priset för konsumenterna? Ja, den som tecknar sig för ett nytt abonnemang i dag och vill kunna använda Ip-telefoni måste betala mer.

Hos de operatörer vi har pratat med handlar det om någonstans mellan 30 och 60 kronor mer i månaden.

Regeringen föreslår dessutom att det måste finnas abonnemang med kortare bindningstider hos alla operatörer. Det är också något som kan påverka priserna uppåt.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".