Barn ska lättare få uppehållstillstånd

Det kan bli lättare för asylsökande barn att få uppehållstillstånd i Sverige. Förslaget finns i en utredning som lämnades till migrationsministern på tisdagen.  

Den riksdagskommitté som har gjort en översyn av utlänningslagen tycker att det borde vara lättare för barn än vuxna att få uppehållstillstånd. Barn har andra behov än vuxna, anser kommittén och föreslår nya regler.  

– Samma skäl gäller för alla, men vi säger att ribban är något lägre för barn. Det kan leda till att det blir fler barn som får stanna, säger Göran Schäder, ordförande i kommittén.  

Varit länge i Sverige
Humanitära skäl för uppehållstillstånd kan till exempel vara livshotande sjukdomar, allvarliga handikapp eller att barnen varit så länge i Sverige att det vore omänskligt att utvisa dem.  

Om barnet får asyl kommer även barnets föräldrar att få stanna i Sverige.  

– Naturligtvis blir det så att vårdnadshavarna också får stanna, säger Göran Schäder.

Anpassas till domstolar
Den utredning som kommittén lämnar till migrationsminister Barbro Holmberg på tisdagen, är en översyn av hela utlänningslagen. Den ska anpassas till att användas i vanliga domstolar.

I dag tar Utlänningsnämnden beslut om uppehållstillstånd när de asylsökande överklagar Migrationsverkets beslut. Regeringen vill lägga ned Utlänningsnämnden för att öka rättssäkerheten. 

Regeringen arbetar med förlaget just nu och riksdagen kommer att få ta ställning till ändringarna i utlänningslagen tidigast under nästa vår.

Ulrika Lindahl
ulrika.lindahl@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".