Ansträngt för grisuppfödare

"Jag ger det ett halvår till"
1:34 min

Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, varnar för att den svenska grisproduktionen kan vara på väg att slås ut. Den senaste månaden har omkring 100 grisproducenter slutat med sin verksamhet.

– Vi är framme vid vägs ände. Får vi ingen förändring i det här så måste också vi, med relativt nybyggda stallar, slå igen, säger grisuppfödaren Anders Michaelsson i Stora Skedvi i Dalarna.

Hur är det för dig?

– Jag säger att det är ett halvår till - om det inte händer något måste vi fundera på något annat.

Lönsamheten för grisbönderna har under lång tid varit ansträngd. Men efter dioxinskandalen i Tyskland nyligen har situationen blivit akut.

Stora länder som Kina och Ryssland har stoppat importen från Europa och det gör att marknaden för fläskkött i Europa svämmar över, med sjunkande priser som följd.

Det finns omkring 1 200 grisbönder kvar i Sverige och de blir snabbt färre. På bara en månad har 100 försvunnit.

– Det känns förskräckligt måste jag säga, det är ytterst beklagligt nu att vi ser att näringen är på väg att slås ut, säger LRF:s ordförande Lars-Göran Pettersson.

Trots larmen för drygt ett år sedan om vanvårdade grisar anser branschen att de svenska grisarna har det betydligt bättre än i många andra länder och har därför krävt att bönderna ska kompenseras ekonomiskt för de kostnader som det för med sig.

Det är ett krav som landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C) nu tycks ta till sig.

– Vi tittar just nu på  möjligheten att genom landsbygdsprogrammet ge en sådan ersättning, eftersom vi har den höga standarden i det svenska djurskyddet som vi har.

Finns det några problem med en sådan ersättning?

-- Det kan det säkert finnas. Vi håller just nu på att titta på möjligheterna kring denna fråga, säger Eskil Erlandsson.

Samarbete med P4 Dalarna

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".