Mubarak väntas avgå - spänd väntan på tv-talet

Premiärminister Ahmed Shafiq säger till brittiska BBC att Mubarak kan komma att avgå. Mubarak skulle hålla tal till nationen klockan 21, svensk tid, men nu väntar Egypten och världen på det försenade talet.

Under eftermiddagen gick premiärminister Ahmed Shafiq ut och sa till brittiska BBC att Mubarak med stor sannolikhet kommer att avgå. Senare sa han till egyptisk statstelevision att Mubarak fortfarande har makten och att inga beslut tagits om att förändra detta. Han kallar läget i Egypten för ”normalt”.

– Allt ligger fortfarande i händerna på presidenten, säger premiärminister Ahmed Shafiq.

Mubarak kommer att hålla tv-tal till nationen klockan 21 i kväll, svensk tid, enligt egyptisk statstelevision.

Informationsminister, Anas el-Fekky säger att Mubarak inte kommer att avgå och att allt bara är rykten som medierna spritt, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Generalsekreteraren i det styrande partiet i Egypten, Hossan Badrawi, säger till brittiska BBC att han hoppas att Mubarak gör det rätta och bestämmer sig för att överlämna makten till vicepresidenten Omar Suleiman.

Från Hosni Mubaraks främste allierade USA kommer besked från CIA, amerikanska säkerhetstjänsten att presidenten med största sannolikhet kommer avgå under torsdagskvällen.

På Tahrirtorget är tveksamheten dock fortfarande stor om detta är på riktigt eller bara handlar om någon form av trick.

– Vi vill inte att armén tar över, säger flera av dem som protesterar på Tahrirtorget till BBC. De oroas över uttalanden att makten nu kommer att ligga i händerna på egytiska armen i och med att president Mubarak lämnat över posten som arméchef till armen.

Militären framträdde i statlig tv tidigare under kvällen och då fanns varken Mubarak eller Suleiman närvarande och det finns rykten om att Mubarak faktiskt lämnat landet, eller befinner sig på sig i sitt sommarhus i Sharm el Sheijk.

– Vi planerar för en 20 miljoner marsch i morgon fredag och tänker omringa statstelevisionen, säger en av de protesterande på torget till brittiska BBC. Detta kommer ske om inte alla krav möts, det vill säga att presidenten Hosni Mubarak avgår och de som tillhör den gamla eliten med honom.

Folk firar redan på gatorna runt Befrielsetorget. De flesta väntar sig att presidenten kommer att säga att han avgår i ett annonserat tv-tal senare.

Men det finns också viss avvaktan över vilka som kommer attta över, vem som tar makten och om 25:e januarirörelsens krav verkligen kommer att mötas. Om de gör det är det en utveckling som på bara 17 dagar, en oerhört kort tid, lyckats välta en 30-årig diktatur.

En medlem, Essam al-Erian, i det Muslimska brödraskapet sa till Reuters i dag att han fruktar för att den egyptiska armén har iscensatt en mililtärkupp.

– Det ser ut som en militärkupp. Jag är orolig. Problemet är inte presidenten utan regimen.

Det utbröt jubel när generalmajor Hassan Rowenty talat på Tahrirtorget och sagt att ”allt ni vill kommer att bli verklighet”.

De tiotusentals som protesterar på torget ropar: ”Folket krävde regimens fall och regimen har fallit!” Andra ropade: ”Civila, civila vi vill inte ha miltären.”

President Hosni Mubarak ska just nu hålla överläggningar med vice presidenten Omar Suleiman. De båda har visats på statstelevisionen i samtal. Det var oklart var detta möte ägde rum, men det refererades till presidentpalatset i Heliopolis.


Se bilder från Kairo

Historia kan skrivas i kväll

25:e januarirörelsen som skapades under 17 dagars protester på Befrielsetorget, Tahrir är på väg att skriva historia i Egypten. Att på så kort tid lyckats hålla landets i ett gastkramande grepp, där fler och fler anslutit sig till protesterna mot Mubaraks regim och där landets ekonomi störtdykt.

Förlusterna i ekonomin räknas i miljarder, turister som flytt landet och stora delar av industrin som lamslagits av strejker mot den 30 åriga diktaturen under Hosni Mubarak.

Ikväll kommer avgörandet som kan ändra hela historien.

Malin Askner Maria Persson Löfgren

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista