Mubaraks avgång inte självklar

Är det säkert att Hosni Mubarak kommer att annonsera sin avgång ikväll. Det är inte helt säkert. Uppgifterna inför tv talet har varit många och motstridiga.

Förvirringen kring vad president Hosni Mubarak kommer att säga i sitt tv tal klockan 21.00 ikväll är fortfarande stor. Den göds av olika uppgifter från hans egna. En informationsminister som säger att presidenten inte kommer att avgå. Samtidigt har vice presidenten Omar Suleiman och premiärminister Ahmed Shafiq hållit samtal med Mubarak i presidentpalatset i Heliopolis strax utanför Kairo.

Dessa möten visades på statstelevisionen tillsammans med informationsministerns förnekanden om en snar avgång.

Det kan betyda att Mubarak är på väg att ge upp den verkställande makten, men behålla sin titel fram till fri val hålls. Att helt räkna ut Mubarak, diktatorn som slugt lyckats behålla makten i över 30 år, är kanske för tidigt.

Men med tanke på att militären nu inte leds av presidenten, sedan han avsagt sig rollen som högste befälhavare över militären, tyder på att armén har större inflytande än som syns utåt. Det kan innebära att det som pågår är en mjuk militärkupp, en kupp utan ett enda skott och en övergång där militären håller järngrepp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".