President Hosni Mubarak talar till nationen. Foto: Scanpix

Mubaraks tal vållade ilska på torget

Agenta Ramberg fångar reaktioner från Tahrirtorget efter talet
0:54 min

President Mubaraks tv tal innehöll inte någon omedelbar avgång, utan en hel del hade sagts tidigare av presidenten, till ecempel han inte ställer upp i nästa val och att en övergång kräver dialog. Talet väckte omedelbart ilskna reaktioner bland dem som protesterar på Tahrirtorget i Kairo.

På torget började buropen nästan omedelbart när talet blev offentligt. Ett tal som alla väntat på med förväntan och hopp om att nu skulle presidenten till slut offentliggöra sin avgång. Men istället kom ett långt tal där det mesta var sagt redan tidigare. Samma retorik som i de två tidigare talen, och inga avgörande förändringar mot det som Mubarak redan sagt.

– Folk är superarga i dag, säger Kamal Ansali, svenskegyptier på plats tillsammans med vår utsända Agneta Ramberg på Tahrirtorget. 

Så här började Mubaraks inspelade tal:

– Medborgare, unga och gamla, jag talar till er i dag. Jag talar till er på Tahrirtorget från mitt hjärta. Ett tal som från en far till en son.

– Jag vill säga först att alla era martyrer och offer, deras blod ska inte vara förgäves. De som begått dessa brott mot våra unga ska ställas inför rätta av våra domstolar och det kommer bli hårda straff.

–- Alla stater kan begå misstag och det viktigaste är att kunna erkänna sina misstag.

–- Jag vill säga att jag inte skäms för att lyssna på våra unga. Men jag accepterar aldrig att lyssna på diktat som kommer från utlandet och oavsett vilka ursäkter eller orsaker. Unga i Egypten, bröder, medborgare. Jag har uttryckt med klarhet att jag inte kommer ställa upp i nästa val.

–- Det förvånar mig vad jag har åstadkommit för detta land under 30 år av fred och krig.

Det ska bli en fredlig övergång, lovade Mubarak också. Ärligt och transparent där alla sidor får vara med att genomföra övergången, hette det också i talet.

Han gav också militären en roll som en del av övergången. Armén ska vara med och genomföra övergången.

–- Vi ska ha en vägplan för övergången med en fredlig övergång som börjar nu och fortsätter till nästa september. Den fredliga övergången i enlighet med författningen börjar nu.

–- Det finns inte någon väg tillbaka, sade presidenten vidare. Egypten kan inte gå tillbaka. Den skada som förorsakats vår ekonomi kommer leda Egypten till en situation som i första hand drabbar samma unga som leder protesten.

--  Situationen gäller inte Hosni Mubaraks utan hela landets framtid. Vi måste fortsätta vår nationella dialog för att Egypten ska kunna komma över den här situationen. Vi måste få tillbaka förtroendet för vår ekonomi, sade han också.

Presidenten manade till att sätta landets väl först och främst, och kallade det en historisk förändring för Egypten.

Landet kommer ta sig igenom situationen och visa att egyptierna kan genomföra en civiliserad dialog, och ingen annan kan besluta vad vi ska göra, sade presidenten också.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".