Iphone. Foto: Amy Sancetta/Scanpix

Mobilen kan bli din nya plånbok

"Man slipper en stor och klumpig plånbok"
2:41 min

Inom några år kan mobilen komma att ersätta plånboken och nyckeln. Flera tester pågår, både i Sverige och internationellt, och på sikt kan det innebära att plastkorten försvinner.

– Det innebär ju att väldigt många kommer ju antagligen att välja bort plasten och istället ha sitt plastkort elektroniskt på sin telefon, säger Leif Olof Wallin, analytiker på företaget Gartner som jobbar med it-rådgivning.

Vad är fördelen för mig som konsument med att jag får in allting i mobilen?

– Det finns ju några stycken fördelar, den mest uppenbara är ju att slippa ha en stor och klumpig plånbok med sig där det oftast finns flera plastkort i, säger han.

Den teknik som behövs finns och används redan för flera olika funktioner, bland annat i periodkort på kollektivtrafiken och för hotellens nyckelkort. De kan tankas med pengar eller med ett rumsnummer och nyckelfunktion.

Det nya nu är att tekniken flyttas över i mobiltelefonen, och då kan kombineras med en uppkoppling mot mobiltelefonnätet. I Stockholm pågår ett test på ett stort hotell där gäster kan checka in och låsa upp sitt rum med mobiltelefonen.

Daniel Berg på Assa Abloy beskriver hur det går till:

– Så på morgonen när rummet är klart så skickas det ut ett meddelande till gästen och upp kommer en sida med detaljer om bokningen, och då checkas man alltså in som man hade gjort vid disken vid normala fall, men det här sker alltså från taxin eller från flygplatsen, säger han.

Och sedan är det bara att gå till rummet och sätta mobilen mot en läsare så öppnas dörren.

Att betala via mobilen tror branschen kommer att bli stort. Ericsson har i dagarna startat en helt ny affärsenhet som ska hantera betalningar via mobilen.

Korttillverkaren Visa genomför tester med Iphone och Samsung och Nokia bygger in tekniken i allt fler av sina mobilmodeller. I Storbritannien kommer 40 000 butiker från sommaren att erbjuda betalning via mobilen. Den nya tekniken innebär många möjligheter, men det finns också problem.

Göran Marby är generaldirektör för Post- och Telestyrelsen:

– Vad som händer i dag är att allting blir internet, allting går på något sätt i samma kablar. Och det gör ju att om någonting händer med den infrastrukturen så drabbas ju många fler.

– Men det är inte bara det att du inte kan ringa, utan det kan ju vara så att det är en fabrik som är uppkopplad på internet som stannar. Det kan vara sjukvårdsutrustning som är uppkopplad. Det kan vara en massa saker som att du inte kommer åt webbsidor och inte kan göra dina elektroniska affärer.

– Det andra problemet är att om du lägger många saker på ett ställe och blir av med det. Ja, då kan du inte ens ringa och säga att du inte kommer in, och du kanske inte kan stänga av larmet eller betala din räkning och sånt där.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".