Carl Bildt. Foto: Maja Suslin/Scanpix.

Bildt oroas för konfrontation i Egypten

"Kan bli en dramatisk utveckling"
1:22 min

Läget är oklart i Egypten efter president Mubaraks tal i går kväll, menar utrikesminister Carl Bildt och han är också rädd att det uppstår mer oroligheter eftersom proteströrelsen hade krävt att han skulle avgå.

– Det är svårt att veta egentligen vad talet egentligen innebär. Han indikerade att han kommer ändra på ett rätt stort antal artiklar i den egyptiska författningen som behöver ändras, och han antydde att man ska avskaffa undantagslagstiftningen men sade inte att man skulle göra det. Han sa att han skulle överlämna befogenheter till vicepresidenten men sa inte vilka. Så i den delen är det svårt att tolka.

Med tanke på folks ilska som nu åtminstone visades på Tharirtorget, vilka risker ser du den närmaste tiden?

– Att vi får en dramtiskt utveckling som leder till konfrontation.

President Mubarak lovade en övergång mot fria val i september, så en demokratisk utveckling kan kanske inledas.

– Det är det vi måste hoppas. Men för att åstadkomma fria och rättvisa val så krävs det ju att man gör ganska betydande förändringar av författningen. För hamnar man i ett scenario där man sveper konstitutionen och författningen åt sidan och det inte finns några regler alls, då vet man inte riktigt var det här ska sluta, säger Carl Bildt.

Vad kan EU och vad kan Sverige göra för utvecklingen?

– Relativt lite. Vi har ju uttalat hela tiden vad vi önskar, det vill säga en nationell dialog, en nationell överenskommelse om en ordnad och fredlig övergång som leder till fria och demokratiska val till en ny president.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".