Stor besvikelse bland oppositionella

"Försvinn! Försvinn!"
1:48 min

Besvikelse och ilska var reaktioner bland oppositionella efter president Mubaraks tv-tal i går kväll. Protesterna kommer att forsätta, säger Mona Aboulghar, som är engagerad i rörelsen mot Hosni Mubarak.

– Det är helt otroligt att han säger samma gamla tal, stora tal om att han älskar Egypten och han levt och dö i Egypten. Det skiter vi i, vi vill inte att han ska dö här, vi vill att han ska försvinna.

– Jag har inget emot att det blir någon sorts kommitté, eller även att armén hjälper oss de här kommande månaderna tills vi har val. Men att han stannar kvar och bara ger några saker som hans vice president kan göra, det tycker jag är lögn. Han kommer att vara kvar och vara vid makt och det accepterar inte vi, säger Mona Aboulghar.

Karl Sörenson, säkerhetsanalytiker vid Försvarets forskningsinstitut, anser att torsdagskvällens antiklimax, att Mubarak sitter kvar, nu kan ha ökat risken för politiskt våld i Egypten:

– Tyvärr skulle jag nog säga att risken för våldsamheter har ökat efter det här talet. Det är ju alltid problemet när man har två starka viljor som står mot varandra och trycket hela tiden ökar. Vid något tillfälle kommer det till någon bristning och jag är rädd för att kvällens tal var den bristningspunkten. Men det återstår att se, man ska inte heller spekulera för mycket i det här. Spekulationerna tidigare att han skull avgå, till exempel, är ju en del i varför den här besvikelsen som kommer till uttryck nu.

Statsvetaren och Nordafrikaexperten Inga Brandell säger efter Mubaraks tal att än kan den egyptiske presidenten inte räknas ut.

– Jag tänker på protesterna i Paris 1968, och det var precis likadant. Man lyssnade på varje tal från de Gaulle och väntade, och väntade och väntade. Och så försvann han ett par dagar, och sedan så kom han tillbaks och sedan var det en jättedemonstration till stöd för honom och han var full med kraft och fortsatte. Vi vet inte vad som händer under en sådan här process. Det kan vända.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".