Mobiltelefonen det nya betalkortet

"Det har helt plötsligt blivit mycket hetare"
1:25 min

Betalningar via mobiltelefonen är ett område där det händer mycket just nu. Ericsson har till och med startat en helt ny affärsenhet – Ericsson Money Services – och chefen där, Semir Mahjoubi, tror att deras betalningstjänst slår igenom redan nästa år.

– Vi tror att i år blir året när vi ser en kommersialisering av de här tjänsterna. Nästa år är väl sannolikt det år när vi ser att det börjar ta fart, när en större massa människor börjar använda de här tjänsterna, säger Semir Mahjoubi.

Tjänsten går ut på att man kan ladda ett mobilkonto med pengar. Den har redan börjat användas i många utvecklingsländer där människor skickar pengar till varandra, eller betalar räkningar, på ungefär samma sätt som man skickar ett sms.

Här i västvärlden utvecklas också betalningslösningar. Då kan det handla om att använda mobilen som ett betalkort när man handlar mat.

Nu satsar storföretag som Apple, Google och Nokia på tekniken, säger Leif-Olof Wallin på analysfirman Gartner.

– Det har helt plötsligt blivit mycket hetare. Mycket av det som gör att det verkar kunna ta fart är att giganter i branschen börjar satsa mer och mer.

Enligt Leif-Olof Wallin pågår nu ett hundratal projekt runt om i världen som sysslar med just betalningar via mobilen. Konkurrensen är dock inget man oroar sig för på Ericsson.

– Det måste till flera större aktörer som går in på de olika områdena för att det ska hända. Om det inte skulle vara tillräckligt många av vår storlek som skulle satsa på det här så skulle det säkert bli svårt att genomföra det, säger Semir Mahjoubi, chef för Ericsson Money Services.

På måndag drar telecommässan i Barcelona igång. Där väntas fler nyheter om framtidens mobiler.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".