Julian Assange sågas av tidigare kollega. Foto: Martial Trezzini/Scanpix.
Wikileaksavhoppare i ny bok:

Assange förvandlades allt mer till makthavare

Stämning hotar författaren
2:03 min

Wikileaksgrundaren Julian Assange lider av storhetsvansinne och visar bristande omsorg om de personer som berörs av Wikileaks publiceringar. Det hävdar den före detta talesmannen för Wikileaks, Daniel Domscheit-Berg, i en ny bok som är den första skildringen inifrån organisationen.

– Julian Assange blev allt mer paranoid, han förvandlades till den sortens makthavare som Wikileaks skulle avslöja, han klarade inte av kritik, säger Daniel Domscheit Berg.

Och det finns gott om kritik i den nya boken. Daniel Domscheit Berg beskriver hur Wikileaks aldrig var så stora och välorganiserade som de gav sken av, hur all information länge låg på en enda undermålig server och hur Julian Assange skrev brev under pseudonymer för att Wikileaks skulle verka större än det var.

I samband med publiceringen av hemliga dokument om USAs krig i Afghanistan glömde Assange bort att nämna för de andra att oskyldiga afghaners namn i dokumenten skulle raderas. Av en slump fick Daniel Domscheit Berg veta det just innan det var för sent.

Daniel Domscheit Bergs gamla kollegor på Wikileaks hotar nu med att stämma honom eftersom det i boken framkommer att han och de fem andra avhopparna tog med sig systemet som gör det möjligt för uppgiftslämnare att läcka dokument anonymt. Vi lämnar tillbaks det när Wikileaks kan bevisa att de kan skydda sina källor, säger Daniel Domscheit Berg.

Men hans skarpaste kritik just nu riktar sig mot Wikileaks finanser. Medier ska i en del fall ha betalat stora pengar för att få tillgång till läckorna, men affärerna är höljda i dunkel, stick i stäv mot den öppenhet som Wikileaks en gång stod för, hävdar Daniel Domscheit Berg

– Alla avtal måste redovisas, annars förvandlas Wikileaks till en simpel nasare som säljer information till högstbjudande, säger Wikileaksavhopparen Daniel Domscheit Berg.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".