1 av 4
Många måste gå i stället för att åka. Foto: Angela Wiese/Sveriges Radio.
2 av 4
Tusentals kommer ingen vart idag. Foto: Johan Nilsson/Scanpix.
3 av 4
Många fick vänta när bussar och spårvagnar i Stockholm stod still. Foto: Angela Wiese/Sveriges Radio.
4 av 4
Klicka för grafik - väderläget

Stora trafikstörningar i snövädret

"Viktigt att hålla avståndet"
1:26 min

SMHI graderar nu ner sina vädervarningar till klass 1-varning. Snöfallet drar sig söderut och passerar Småland, Blekinge och Skåne innan det fortsätter i sydöstlig riktning. Varningarna i Jämtland, Gävleborg och Dalarna, förutom i fjällen, har nu tagits bort.

– Det kommer fortfarande vara ganska blåsigt på ostkusten, framförallt på Gotland och Öland där det fortfarande finns risk för snödrev, säger Linnea Rehn, meteorolog på SMHI till TT.

Under natten mot lördagen väntas snöfallet lämna Sverige.

Men Trafikverket varnar fortfarande för akut trafikläge och uppmanar dem som kan, att stanna hemma.

Det rör sig framför allt om Gävle-Dalaområdena, Roslagskusten och Stockholmsdistriktet, säger Peter Berman på Trafikverkets pressjour. Tidigast tidig fredagseftermiddag ska det akuta läget upphöra.

Busstrafiken har så smått börjat rulla igen efter att alla morgonens turer varit inställda rapporterar P4 Stockholm . På det mindre vägnätet i Dalarna, södra Jämtland och längs Gävleborgskusten är framkomligheten begränsad.

Alla tillgängliga snöröjare i Stockholm är ute för att få undan snön på vägarna. Sophämtningen har problem i hela Stockholms kommun och hemtjänsten i Norrtälje kan bli tvungna att använda sig av bandvagnar från Räddningstjänsten för att kunna utföra sitt jobb om läget på vägarna förvärras.

I Östra Götaland, mellersta Sverige och södra Norrland har Posten stora problem i snöovädret. Post som skickas med flyg eller tåg försenas kraftigt. Posten meddelar att den post som inte delas ut i dag kommer att delas ut under måndagen.

– Väderläget har ju varit väldigt besvärligt. Det är ju inte bara mycket snö, utan det blir drivbildning med tjocka drivor - väldigt kompakt. Det har varit en hel del trafikstörningar både igår kväll och under natten, säger Lennart Hellsing, presstalesman på Trafikverket.

Hur ser läget ut för morgonen?

– I delar av det mindre vägnätet kan det fortfarande vara oplogat och besvärligt att ta sig fram och det kommer att fortsätta snöa lokalt ytterligare ett tag, så det kan bli en del problem i morgontrafiken och det är väldigt viktigt att hålla avståndet framför allt, om man är ute och kör nu.

Polisen i Gävleborg beskriver väglaget som komplicerat, med snödrivor på vägarna men bara några enstaka olyckor och inga personskador.

I Stockholm är det stora problem i morgonrusningen, eftersom i stort sett all busstrafik är inställd tills dess att vägarna är snöröjda.

Även flyget är drabbat och enligt Swedavia kommer det att vara förseningar i flygtrafiken från Bromma och Arlanda under förmiddagen.

När det gäller tågtrafiken kommer det enligt SJ att vara förseningar vid Gävle och Sundsvall och nattågen från Jämtland och övre Norrland är försenade.

– Här kommer det att bli förseningar under morgonen och än så länge avvaktar vi hur det kommer att utvecklas och hur Trafikverket har möjlighet att hålla vägar och järnvägar öppna och farbara på ett bra sätt, säger Dan Olofsson på SJ:s presstjänst.

– Som resenär kan man vara beredd på att det kommer att ta längre tid och vi kommer heller inte att sätta in bussersättning, med tanke på hur väderläget är och hur det ser ut på vägarna för närvarande.

Också färjetrafiken påverkas av vädret.

Eckerölinjen ställer in i sina avgångar från Eckerö och Grisslehamn på morronen.

Men Viking Lines och Silja Lines turer ska gå som vanligt.

Fråga

STOCKHOLM: #text=4343769#| UPPLAND: #text=4344058# 
GÄVLEBORG: #text=4344875# | VÄSTERNORRLAND: #text=4343819# 
JÄMTLAND: #text=4343930# | DALARNA: #text=4344955#
KALMAR: #text=4343902# | SÖRMLAND: #text=4343635#
VÄSTERBOTTEN: #text=4344469# | NORRBOTTEN: #text=4344481#
VÄST: #text=4344803# | ÖSTERGÖTLAND: #text=4344920#
ÖREBRO: #text=4344910#

Håll koll på trafik- och väderläget

#link=233691#  |  #link=239583#
#link=239706#  |  #link=239415#   
#link=239416#  |  #link=247643#

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".