"Microsoft-samarbete genväg till USA för Nokia"

"Kritisk tidpunkt för Nokia"
2:03 min

Nokia bildar en strategisk allians med Microsoft för att försöka bli ledande på "smarta" mobiltelefoner. Samtidigt förändrar man företagets ledning och organisation för att fokusera på snabbhet och resultat. Det meddelade Nokia på sin kapitalmarknadsdag i London i dag.

Nokias vd Stephen Elop är övertygad om att samarbetet med Microsoft gynnar Nokia.

– Samarbetet representerar nästa generations plattform för mobiltelefoner och är ett sätt för Nokia att bygga ett nytt, globalt, mobilt ekosystem, säger Stephen Elop.

– Dessutom är samarbetet med det amerikanska IT-bolaget Microsoft ett sätt att få en genväg in på den amerikanska marknaden, säger han.

Samarbetet innebär att Nokia ska använda Windows Phone som operativsystem i sina dyrare, datorliknande mobiltelefoner. På så sätt förenar bolagen sina krafter inom mobiltelefoni i ett försök att komma ikapp Google och Apple när det gäller marknaden för just dessa mobiler.

Dessutom meddelade Nokia i dag att man kommer att omorganisera och skapa två nya enheter.

I den ena ska samarbetet med Microsoft ske, i den andra ska utvecklingen av de enklare mobilerna ske. Där kommer man också i fortsättningen att använda sig av Nokias eget operativsystem Symbian, även om Nokias strategi på sikt är att erbjuda användarna en "övergång till framtidens utrustning", som man uttrycker det.

Dessutom planerar Nokia att lansera en telefon med Meego, företagets eget Linux-baserade system för "smarta" mobiler, senare i år.

Den nya organisationsstrukturen ska tillsammans med en ny ledningsgrupp fokusera på snabbhet och resultat. Alberto Torres, chef för mobila datorer, lämnar bolaget. Samtidigt tillsätts fyra nya chefer.

Nokia räknar med att det tar två år för den nya strategin att slå igenom helt och ser därför det här året och nästa som övergångsår.

Nokiachefen Stephen Elop säger att det är här är en kritisk tidpunkt för företaget.

Flera analytiker ser Microsoft som vinnare i den allians som avslöjades i dag.

Men Nokiachefen Stephen Elop slår bort kritiken genom att hänvisa till användarvänligheten som han är säker på att den kommer att medföra.

– Det kommer att bli bra för konsumenterna och det är det som till slut räknas, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".