Jacob Zuma.

Fond ska skapa nya jobb i Sydafrika

Var tredje sydafrikan står utan anställning
1:38 min

I Sydafrika har president Jacob Zuma presenterat en storsatsning på att skapa jobb. En ny fond ska försöka komma till rätta med den skyhöga arbetslösheten i Afrikas största ekonomi.

– 2011 ska bli året för att skapa arbete, meddelade Jacob Zuma i går kväll när han höll sitt årliga tal till nationen.

– Vi är oroade över att fattigdom och arbetslöshet består, trots de senaste tio årens ekonomiska tillväxt, sa Zuma och presenterade en ny fond på 9 miljarder rand för att finansiera nya jobbinitiativ, och 20 miljarder rand i skattelättnader för investeringar som leder till jobb.

Med skattelättnaderna räckte Zuma ut handen till landets privata sektor, och han sa i sitt tal att regeringen inte på egen hand kan skapa alla nya jobb som behövs, och uppmanade alla, små som stora företag, att koncentrera sig på att skapa nya arbetstillfällen.

Sammanlagt blir det en summa motsvarande 25 miljarder kronor som den sydafrikanska regeringen lovar till den nya satsningen på att skapa jobb.

Det finns olika sätt att mäta arbetslöshet i Sydafrika, men tar man den högsta siffran är var tredje sydafrikan utan anställning. Det inkluderar även de som har gett upp möjligheten att få ett jobb, och därför inte längre är jobbsökande.

Arbetslösheten bland unga är ännu högre. 50 procent av de under 24 år är utan jobb.

En miljon jobb försvann under den globala ekonomiska krisen som slog hårt mot Sydafrika och att skapa fler jobb är Sydafrikas största utmaning framöver, är ekonomer och politiska analytiker överens om.

I vår väntar lokalval som kommer att ge en indikation om hur sydafrikanerna tycker att Zuma har lyckats.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".