Sveriges finansminister Anders Borg och Frankrikes finansminister Christine Lagarde på ett möte i januari. Foto: Yves Logghe/Scanpix.

Tysk-fransk ekonomisk styrning inget för Sverige

"Det är beslut som fattas i Sverige"
0:57 min

Tysklands och Frankrikes försök till samordning av pensioner, löner och bolagsskatt inom EU kan ta ytterligare ett steg när den tyska och den franska finansministern har ett eget möte i dag.

Frågan kan också komma upp på EU:s finansministermöte i Bryssel nästa vecka. Men den här typen av samordning är inget för Sverige, säger Sveriges finansminister Anders Borg (M).

– Hur våra pensionssystem eller våra avtalsrörelser ser ut är beslut som  fattas i Sverige, säger han.

Tysklands och Frankrikes förslag fick mycket hård kritik av andra euroländer på toppmötet i Bryssel för en vecka sedan.

Därför presenterades aldrig ett dokument där det talas om bindande regler och att även länder utanför euroområdet ska vara med, alltså bland annat Sverige.

Finansminister Anders Borg är också kritisk till den tysk-franska solokörningen.

– Jag tycker att det är väldigt bekymmersamt när man frångår ordning och reda i arbetsformer, och där man försämrar möjligheten till förankring i riksdag och andra organ. Jag tycker att det ska vara struktur på den här typen av diskussioner.

Men det arbetssättet fortsätter. I går kväll blev det klart att euroländernas regeringschefer ska hålla ett eget toppmöte den 11 mars.

Sverige har inte fått någon inbjudan till det mötet.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".