SSAB:s vd Martin Lindqvist är inte nöjd med resultatet. Vädret är en av orsakerna till den magra vinsten. Foto: Scanpix. Montage: Sveriges Radio.

Vädret en orsak till mager vinst för SSAB

"Vi är inte nöjda"
1:21 min

Trots god konjunktur så redovisar stålkoncernen SSAB en mager vinst för 2010, 1,1 miljarder kronor, vilket är två procents avkastning på kapitalet. Sista kvartalet i fjol gick SSAB med förlust.

– Nej vi kan göra bättre än så, 2010 var ett tufft år, det var väsentligt bättre än 2009 när vi hade förlust i bolaget, men, nej vi är inte nöjda med det, säger Martin Lindqvist, vd för SSAB.

Det är den starka svenska kronan tillsammans med stigande priser på råvaror som järnmalm, skrot och kol, och dessutom något så oberäkneligt som vädret som drar ner SSAB:s resultat.

– Vi har haft ett tufft väder och problem med hamnar och järnvägar. Jag tror att infrastrukturen i Sverige behöver förbättras om vi ska fortsätta att ha en stark exportindustri baserad i Sverige, säger Martin Lindqvist.

Förra året var det stopp på bangården i Hallsberg i flera dygn och nyligen hindrade en tågurspårning i Bräcke SSAB:s transporter under fem dygn.

För 2011 är Martin Lindqvist ändå optimistisk. Efterfrågan på stål kommer att öka, eftersom konjunkturen är på väg uppåt i de branscher som köper stål - fordons- och gruvindustrin till exempel.

Och på den viktiga och växande kinesiska marknaden tror Martin Lindqvist att SSAB ska kunna hävda sig.

– Vi säljer bara våra mest högvärda produkter i Asien och där i toppen av nischen så är inte konkurrensen än så länge jättestor från de lokala producenterna, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".