Tysklands och Frankrikes finansministrar på ett möte i somras. Foto: Francois Mori/Scanpix.

Tysk-fransk press på krisande euroländer

Höjd pensionsålder och skuldbroms
1:17 min

I Berlin träffades i dag Tysklands och Frankrikes finansministrar för att diskutera det åtgärdspaket som är tänkt att stärka eurozonens konkurrenskraft. De två länderna lade fram paketet vid EU-toppmötet i förra veckan, där det fick stark kritik.

Frankrike och Tyskland hoppas ändå att eurozonens ledare ska kunna komma överens om de föreslagna åtgärderna vid nästa toppmöte i mars.

Tanken med paketet är att samordna länderna så att eurozonen som helhet blir mer konkurrenskraftig.

Enligt uppgift handlar det om att höja pensionsåldern, om samordnad bolagsskatt, om att länderna i sina grundlagar ska skriva in en skuldbroms enligt tysk modell, och om att frånkoppla löneökningar från inflationen.

Det är områden där euroländerna är vana att fatta egna, nationella beslut.

Förslaget är från början tyskt. Tyska väljare är missnöjda med att deras skattepengar går till att rädda länder som de uppfattar som slösaktiga.

Med flera viktiga delstatsval runt knuten måste regeringen visa att de krisande euroländerna är beredda att dra åt svångremmen om det ska gå att utöka eurozonens räddningsfond.

Både paketet och sättet på vilket det lades fram i Bryssel förra veckan väckte skarp kritik från andra euroländer.

Men när Frankrikes finansminister Christine Lagarde mötte sin tyska kollega Wolfgang Schäuble i dag upprepade hon Frankrikes stöd till det tyska förslaget.

Wolfgang Schäuble avfärdade möjligheten att förhandla om förslaget. Alltihop måste antas som ett paket eftersom det hänger ihop, argumenterade den tyske finansministern.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".