1 av 2
Tusentals kom ingen vart i dag. Foto: Johan Nilsson/Scanpix.
2 av 2
Klicka för grafik - väderläget

Fortsatta problem i kollektivtrafiken under kvällen

Snöröjningen kritiseras
1:41 min

Snöfallet drar söderut och solen tittar fram. Men kollektivtrafiken i Stockholms län har fortfarande problem och förväntas inte gå som vanligt förrän någon gång under helgen, meddelar SL.

Busstrafiken i Stockholms län har börjat rulla igen och på de stora vägarna, där plogbilarna hunnit röja, går de flesta bussar, om än med oregelbunden trafik.

– På storbusslinjerna, på stora vägar där det är röjt, rullar bussarna på bra, säger Jesper Pettersson på SL:s pressjour.

På de stora stomlinjerna i Storstockholm trafikerar bussarna mer och mer. Innerstadsbussarna ska gå enligt tidtabell vid 19-tiden i kväll.

På de mindre vägarna kommer det att vara fortsatt inställda busslinjer under eftermiddag och kväll och Jesper Pettersson, på SL:s pressjour, rekommenderar resenärer att hålla koll på SL:s hemsida.

När kommer trafiken vara igång som vanligt igen?

– Under helgen. Snöröjarna jobbar för högtryck nu, svarar Jesper Pettersson.

Anledningen till att bussarna har stått still är en kombination av mycket snö och hala vägar förklarar Jesper Pettersson.

Tunnelbanan är åter igång som vanligt men pendeltågen har fortsatta förseningar på upp till 60 minuter. Roslagsbanan har oregelbunden trafik och Lidingöbanan ersätts med bussar mellan Gåshaga brygga och Brevik.   

I Uppsala har stadsbussarna inställda turer och Upptåget dras med förseningar. I Skåne är flera tåg försenade och buss- och tågtrafiken i Göteborg fortsätter att gå med oregelbunden trafik. I Skaraborg är vissa tåg inställda och bussturer försenade och i Gävleborg väntas tågtrafiken ha stora förseningar under resten av fredagen.

Snöfallet drar sig söderut under eftermiddag och kväll och molnen spricker upp. Temperaturen sjunker under kvällen och natten och det finns risk för ishalka i södra Sverige. Även saltade vägar riskerar att frysa på.

I norra Norrland fortsätter snön att falla och vinden gör att det blir snörök på sina håll. I södra Götaland finns det risk för regn och snöblandat regn under kvällen. Lördagen blir solig i Götaland och Svealand och i södra och mellersta Norrland skiner redan solen nu på eftermiddagen.

Ekots reporter Tomas Jordan sammanfattar dagens kaos:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".