Flera val ska göras om

"Felen påverkade valutgången"
1:40 min

Valprövningsnämnden beslutade i dag att det blir omval i både Örebro kommun och i Västra Götalandsregionen, efter bland annat felaktigt godkända röster och försvunna förtidsröster.

P4 ÖREBRO

P4 GÖTEBORG

I Västra Götaland har bland annat 104 felaktiga budröster godkänts och 51 förtidsröster inte räknats.

– De (felen) är allvarliga i den meningen att det påverkat valutgången. Man brukar ju ofta säga att varje röst räknas och det är det här verkligen ett bevis på , säger Bengt-Åke Nilsson, ordförande i Valprövningsnämnden.

Förutom felen med felaktiga röster och försvunna förtidsröster främst från Halmstad, så har 15 centerröster inte räknats och det är Centerpartiet som med stor sannolikhet förlorat ett mandat på felen.

Gert-Inge Andersson, är socialdemokratisk ordförande i regionstyrelsen.

– Det är en väldigt stor apparat så tätt efter det förra valet, men man får ta det, säger han.

Också i Örebro kommuns östra valkrets blir det omval. Orsaken är att det är sannolikt att felaktigt räknade röster gav Socialdemokraterna ett mandat på folkpartiets bekostnad med en enda rösts marginal. Och just det mandatet har också gett vänsterblocket minsta möjliga majoritet.

Sedan valet har partierna och invånarna i Örebro svävat i ovisshet om vem som egentligen ska ha den politiska makten i staden. De politiska blocken har turats om att leda staden och stora, viktiga beslut har skjutits på framtiden. 

Bakgrunden är att röster i Örebro som var felaktiga och inte borde ha räknats, ändå togs med i slutresultatet. Och det hela har ställts på sin spets av att bara en enda röst till på Folkpartiet skulle ha gett partiet ett mandat i kommunfullmäktige på Socialdemokraternas bekostnad.

I Örebro har politiker varit kritiska till att det tog så lång tid för Valprövningsnämnden att fatta sitt beslut.

– Det är väl skönt att vi äntligen har fått ett besut. Vi har gått en hel höst och det har tagit enormt mycket energi, men det vi måste fokusera på nu är att Örebro kommun får en stark kommunledning som kan föra kommunen framåt, säger Lena Baastad, socialdemokratiskt kommunalråd i Örebro.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".