Glädjerusiga egyptier firar president Mubaraks avgång på Tahrirtorget under fredagkvällen. Foto: Ben Curtis/Scanpix.

Glädjeyra i Kairo efter Mubaraks avgång

"Alla ord i världen räcker inte för att uttrycka vad jag känner"
2:47 min

Egyptens president Hosni Mubarak har avgått efter 30 år vid makten och just nu firar glädjerusiga egyptier sin frihet på Tahrirtorget i Kairo. Vår korrespondent träffade några av dem.

– Jag känner frihet för första gången, att vi kan få välja våra styrande, säger Sara.

29-årige Mustafa säger:

– Jag har aldrig känt något så underbart. Jag har drömt om att slippa se Mubaraks ansikte. Jag kan inte fatta att det är sant.

Många jag träffar i festyran på Tahrirtorget, den knappt tre veckor långa revoltens centrum, säger att de för första gången känner sig stolta över att vara egyptier.

– Vi har fått vår värdighet tillbaka, säger en man, vi är stolta över att vara egyptier.

En kvinna säger, med glädjetårarna rinnande längs kinderna.

– Alla ord i världen räcker inte för att uttrycka vad jag känner.

På torget firar nu ofantliga mängder egyptier segern över diktatorn. Det är många unga – det var unga som startade och drev den här revolutionen – men också äldre. Muslimer och kristna, arbetare, medelklass och rika, religiösa och sekulära.

Stämningen är extatisk, en del gråter av glädje och verkar inte kunna fatta att mannen som överskuggat alla egyptiers liv så länge har störtats.

Egyptens militär ska nu styra landet tills fria val kan hållas. Generalerna lovar att respektera demokratin och folkets önskningar. Många problem återstår säkert när förtryck ska övergå till frihet och ett nytt system ska introduceras.

Men just nu firar Tahrirtorget och många i resten av Egypten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".