Luftföroreningar kan skada foster

Världshälsoorganisationen WHO varnar gravida kvinnor för att vistas i miljöer med mycket luftföroreningar. Misstankar finns om att luftföroreningar kan skada foster.

Ny forskning slår också fast sambandet mellan luftföroreningar och dödsfall i astma och andra luftvägssjukdomar hos barn.

– Om min fru vore gravid skulle jag definitivt se till att hon vistades i en så ren miljö som möjligt, sa WHO:s expert dr Michal Krzyzanowsky när han presenterade undersökningen.

Man vet inget om mekanismerna. Men man vet att det är utsläppen av partiklar från dieselmotorer som är den kanske största boven i dramat. Och nu uppmanar WHO gravida kvinnor att vistas så lite som möjligt i luftförorenade miljöer.

Men också barn löper ökade risker. Barn som andas den smutsigaste luften i Europa har också upp till femtio procent mer luftvägssjukdomar än dom som bor i en ren omgivning. Dom barn som samtidigt utsätts för tobaksrök blir än mer mottagliga för luftföroreningar.Och det finns ett klart samband mellan smutsig luft och dödsfall i luftvägssjukdomar hos barn under ett års ålder.

– Det är oacceptabelt att de mest sårbara människorna ska betala priset för  våra misslyckanden i miljöskyddet, sa WHO-chefen Lee Jong-wook med anledning av studien.

Tidiga skador hos våra barn påverkar också livet längre fram och barnens hälsa får därför betydelse för hela samhället.

I den handlingsplan som WHO tagit fram och som nu diskuteras här i Budapest föreslås att man inför nya lagar för att minska utsläppen från industrier och transporter. Biltillverkarna bör också få ekonomiska morötter för att utveckla dieselmotorer med mindre utsläpp.

Anna Larsson
anna.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista