1 av 2
Algerier ropar slagord utanför egyptiska ambassaden i Alger. Foto: Sidali Djarbub/Scanpix.
2 av 2
Nacira Dutour, människorättsaktivist, vill se mer demokrati i Algeriet

Demonstrationer hålls i dag i Algeriet

Demonstrationer hålls idag i Algeriet
1:51 min

I Algeriet ökar nu förhoppningar på en förändring efter att Egyptens president Mubarak avgått. Demonstrationer kommer att äga rum runt om i Algeriet i dag och arrangörerna jublade över det egyptiska folkets framgång att störta sin enväldige ledare. Den tidigare TV-profilen Fodil Boumala var igår med och planerade för dagens demonstration.

– Mubaraks fall inger oss algerier och andra araber inte bara styrka och mod att protestera för att ändra systemet, utan hans fall försvagar också alla totalitära stater, säger Fodil Boumala.

– Folket kan segra, menar han.

TV-journalisten står i ett hav av medarbetare, flaggor och plakat på ett kontor en trappa upp i ett hyreshus här i Alger. Folk snubblar fram och tillbaka mellan köket, salen och kontorsrummet och jublar.

Demonstrationerna i dag väntas bli de mest omfattande hittills i Algeriet, sedan revolutionsvågen började välla fram över arabvärlden.

Här i Alger var det redan igår fullt med polis och militär, som också slagit en ring runt staden med många kontroller.

Vid bensinstationerna ringlade sig långa bilköer. Algerierna bunkrar bensin oroliga för att det ska bli våldsamt idag.

Förra gången, den 22 januari dog 5 personer och uppemot 800 skadades.

Algeriet har arbetslösa ungdomar, bostadsbrist och höga matkostnader, precis som Tunisien och Egypten.

Men här finns en debatt i tidningarna med kritik mot president Bouteflika och alla de klaner inom militären, som berikat sig själva.

Häromdagen sa Bouteflika att det nitton år gamla undantagstillståndet ska avvecklas inom kort. Men människorättsaktivisten Nacira Dutour avfärdar det som tomt prat.

– Varför häver presidenten i så fall inte undantagslagarna genast, undrar hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".