En demonstrant håller upp ett plakat med texten: "Revolutionen har nu tv-sänts, tack Al-Jazira" utanför den egyptiska stats-televisionen i Kairo. Foto: Ben Curtis/Scanpix.

Egypten vaknar till en ny verklighet

"Nu styr armén"
1:07 min

Egypten har vaknat till en ny verklighet i dag efter Hosni Mubaraks avgång i går eftermiddags. I Kairo har människor firat och festat hela natten.

Triumfen och glädjen på Kairos gator fortsatte långt in i natten - det tutades, festades, kramades och gräts.

Nu har Kairo vaknat till den första dagen i det nya Egypten. Ett rakryggat, stolt Egypten där folket har vunnit en enorm seger. Det är den nya stoltheten över att vara egyptier som alla talar om.

Nu styr armén, ett arméråd lett av försvarsministern Mohammed Hussein Tantawi, och det återstår att se hur armén under vad som ska vara en övergångsfas skapar egyptisk demokrati.

Tantawis första tv-framträdande i går kväll var kort och utan detaljer. Men han lovade radikal förändring och att följa folkviljan.

Fler kommunikéer med mer detaljer och planer ska följa sa han, kanske redan i dag.

Armén är respekterad, den har oppositionens och proteströrelsens förtroende men den behöver snabbt visa att den verkligen styr mot demokrati och civilt styre.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".