1 av 10
Glädjetårar på Tahrirtorget. Foto: Ben Curtis/Scanpix
2 av 10
Efter 18 dagar firas segern över Mubarakregimen. Foto Tara Todras-Whitehill/Scanpix
3 av 10
Tahrirtorget kokar av firande egyptier. Foto Ben Curtis/Scanpix
4 av 10
Mubaraks avgång väcker glädje. Foto Tara Todras-Whitehill/Scanpix
5 av 10
Demonstranter utanför tv-huset i Kairo. Foto: Emilio Morenatti/Scanpix.
6 av 10
President Hosni Mubarak talar till nationen. Foto: Scanpix
7 av 10
Egyptier på Tahrirtorget i Kairo viftar med flaggor och firar att president Hosni Mubarak avgår. Foto: Ben Curtis/Scanpix.
8 av 10
Glädjefnatt på Befrielsetorget sen Mubarak avgått. Foto Ben Curtis
9 av 10
Klicka för grafik - egyptisk militär
10 av 10
Klicka för rörlig grafik - Kairo

Ekot rapporterar om Egypten 12 februari

Firandet fortsätter i Kairo i dag efter att president Mubaraks avgick i går. Under morgonen har militären plockat ner barrikaderna runt Tahrir-torget. Enligt TT rapporterar al-Jazira också att expresidenten nu lämnat landet.

11.03

Händelserna i Egypten har inte gjort att Utrikesdepartementet ändrar sin avrådan från samtliga resor till landet.

– Det pågår en kontinuerlig bedömning av läget och hur gårdagens händelser påverkar är det för tidigt att säga något om.

– Vår avrådan gäller fram tills den ändras, säger Teo Zetterman på UD:s pressjour.

Fritidsresor ska under veckan diskutera om, och i så fall när, resorna till Egypten kan återupptas.

– Det var ingen som hade förväntat sig att det skulle gå så här fort, säger presstalesman Jim Hofverberg.

10:23

Enligt TT rapporterar al-Jaziras arabiskspråkiga sändningar att Hosni Mubarak lämnat Egypten och åkt till Förenade Arabemiraten. TT skriver att en uppgörelse om att Förenade Arabemiraten skulle ta sig an exdiktatorn nåddes tidigare i veckan.

09.03

Kina efterlyser "social stabilitet och normal ordning" i Egypten, i en kommentar i tidningen China Daily, som betraktas som ett språkrör för Kommunistpartiets ledning.

08.10

På morgonen samlas människor återigen på Tahrir-torget i Kairo för att fortsätta fira Hosni Mubaraks avgång. Militären har också börjat ta bort avspärrningarna runt torget. Enligt Al-Jazira hörs under morgonen allt fler krav på att Mubarak ställs inför rätta.

07.35

Kairo har vaknat till den första dagen i det nya Egypten. Ett rakryggat, stolt Egypten där folket har vunnit en enorm seger, rapporterar Ekots Agenta Ramberg.

11 februari, 22.05

Från hela Mellanöstern kommer lyckönskningar till det egyptiska folket, men lyckönskningar med väldigt olika grund. I Beirut firades på gatorna med fyrverkerier och människor delade ut godis.  Regeringarna i Jordanien, Irak och Sudan har skickat gratulationer.

Till och med Israel, som följt den 18 dagar långa folkliga protesten med både oro och skepsis, säger nu att Mubarak gjorde rätt.

Försvarsministern Benjamin Ben-Eliezer känner Mubarak personligen och talade direkt med Mubarak igår.  

– Gatan vann, det fanns ingenting att göra, det var bra att han gjorde det han gjorde, sa Ben-Eliezer, till israeliska kanal 10.

21.50

Gatufester i Kairo efter att Mubarak avgått. Vår korrespondent Nils Horner träffar firande människor, som för första gången känner sig stolta över att vara egyptier.

– Alla ord i världen kan inte uttrycka vad jag känner, säger en kvinna medan tårarna rinner utför kinderna.

– Visst har vi komplikationer framför oss. Men det är fantastiskt att vi på 18 dagar lyckats störta en diktatorisk regim som funnits nästan 30 år, säger en ung man till Nils Horner i hans rapport.

21.07

Barack Obama om den historiska vändningen i Egypten:

I talet sa han bland annat:

Moralisk kraft och ickevåld förändrade historiens gång. Vi kan inte hjälpa att höra ekot från historien, som tyskar som drog ned muren.

-- Vi såg protesterande ropa "salmia" vi är fredliga, sa Obama. Vi såg läkare och sjuksköterskor som tog hand om dem som var skadade. Vi såg troende be tillsammans, muslimer, kristna sa vi är enade.

-- USA kommer fortsätta vara en vän till Egypten, säger Barack Obama i sitt tal. Det demokratiska Egypten kommer ta sin roll i regionen. 

– Det här är inte slutet på Egyptens omvandling utan det är början. Men jag är säker på att Egyptens folk kan hitta rätt väg. Inget mindre än genuin demokrati. Militären har patriotiskt och ansvarsfullt gjort allt för att ta hand om staten. Att skydda folkets intresse, ändra författningen och lägga ut en klar plan för förändring som är rättvis och fri.

21.00

I flera av länderna i Mellanöstern firas Mubaraks avgång. I Jemen gick tusentals demonstranter ut på gatan och firade. Många försökte förgäves ta sig till egyptiska ambassaden i Sanaa, huvudstad i Jemen.

I Iran förklarade president Mahmoud Ahmadinejad att nu blir det ett nytt Mellanöstern, en dödsdom för Israel och frihet från amerikansk inblandning. Regimen i Iran har beskrivit det som pågått i Egypten och Tunisien som en upprepning av den islamiska revolutionen i Iran 1979.

20.25

Arabförbundets generalsekreterare Amr Mussa hyllar både egyptiska armén och folket för en historisk framgång. Han manade alla parter att i samförstånd bygga ett nytt samhällssystem.

– Jag hyllar de unga och understyrker vikten av att se framåt mot nästa steg för att uppnå demokrati och reformer, sa Mussa, som har ett förflutet som egyptisk utrikesminister.  

Arabförbundet har sitt huvudkontor i Kairo och Mussa avgår om två månader. Han anses ha en chans att bli en ny ledare i Egypten. På frågan om han kan tänka sig att ställa upp i ett framtida presidentval, svarade han:

- Varför säga nej.

20.10

Frankrikes president Nicolas Sarkozy säger i ett uttalande att han hoppas det snart blir fria och öppna val i Egypten. Han säger att han hoppas att demokratiska institutioner skapas i Egypten så snart det är möjligt.

19.50

Om en timme kommer USA:s president Barack Obama att kommentera händelserna i Egypten.

19.25

FN:s generalsekreterar Ban Ki-moon beskriver det som hänt i Egypten som en öppen, fredlig och ordnad övergång i och med president Mubaraks avgång. Ban Ki-Moon sa till reporterar att han önskar fria, rättvisa och trovärdiga val i Egypten som kan leda till civilt styre.

19.12

Barack Obama har senarelagt sitt uttalande om Egypten. När det blir är inte bestämt än.

19.10

Egypten lyder nu under militärstyre. 50 år efter att militärstyret upphörde är armén tillbaka vid makten. Men det är en armé med stöd från de som protesterat under 18 dagar i Egyptens storstäder och som strejkat i flera av landets viktigaste industrier, bomullsindustrin och hamnarna.

19.00

Den schweiziska regeringen fryser eventuella tillgångar som Hosni Mubarak har i Schweiz, meddelande en talesman för landets utrikesdepartement på fredagskvällen.

17.03

16.33

Mubaraks reträtt till Sharm el-Sheikh är ett ”positivt första steg”, sa en amerikansk tjänsteman till AFP.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".