Hård censur kring Egyptens folkuppror i Kina

"Interna angelägenheter"
1:14 min

Upproret i Egypten och president Mubaraks avgång skakar världens kvarvarande diktaturer. I världens största ditatur, Kina, gör kommunistpartiets ledning gör allt för att inför befolkningen dölja att avgången var ett resultat av en folkresning mot makten.

Social och politisk stabilitet är det kinesiska kommunistpartiets främsta slagord. Det är överordnat allt och kan motivera det mesta som med västerländska ögon skulle betraktas som regimens övergrepp mot mänsliga rättigheter.

Därför har de statliga mediernas rapportering om folkupproret i Egypten varit synnerligen censurerad. Den kinesiska befolkningen har knappt fått se eller höra något som visar det folkliga upproret och just nu är kommentarerna på olika internetforum i Kina hårt censurerade.

Nästan inga tidningar i Asien har hunnit komentera Mubaraks avgång på ledarplats. Men i Kina har den regeringskontrollerade engelskspråkiga tidningen China Daily publicerat en ledare i ämnet i sin nätupplaga.

"Nu är den sociala stabiliteten i Egypten av överordnad betydelse. Alla politiska förändringar är meningslösa om landet störtas ut i kaos", skriver China Daily.

Tidningen understryker också en annan grundläggande tes i Kinas utrikespolitik: Vad som än händer i ett land, så är det interna angelägenheter.

"Det som händer i Egypten är en intern angelägenhet. Situationen ska lösas utan utländska ingrepp. Utländsk inblandning skulle inte vara i den egyptiska befolkningens intresse", skriver China Daily i sin ledare i dag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".