1 av 3
Julia Tymosjenko. Foto: Oleksandr Prokopenko.
2 av 3
Julia Tymosjenko och Sveriges Radios Fredrik Wadström. Foto: Oleksandr Prokopenko.
3 av 3
Julia Tymosjenko. Foto: Oleksandr Prokopenko.
EKOT I KIEV

Ukraina: Tymosjenko riskerar fängelse

"Kommer vara till besvär för presidenten"
1:41 min

I Ukraina åtalas allt fler medlemmar av den förra regeringen för ekonomiska brott. Ekot har träffat den förra ukrainska premiärministern Julia Tymosjenko som säger att den sittande regeringen försöker kväsa all opposition.

– President Janukovitj och hans krets försöker skapa ett intryck av att det inte finns någon stark opposition i Ukraina, säger Julia Tymosjenko i sitt partihögkvarter i Kiev.

Den tidigare frontfiguren för den orangea revolutionen har svårt att hinna med sitt arbete som oppositionsledare eftersom hon så gott som dagligen kallas till nya förhör hos riksåklagaren.

Tymosjenko anklagas för att under den ekonomiska krisen ha använt pengar avsedda för annat för att betala Ukrainas pensioner med, pengar som senare återfördes.

Men den före detta premiärministern är långt ifrån den ende ur den ukrainska oppositionen som riskerar att hamna i domstol.

Förre inrikesministern Lutsenko sitter häktad anklagad för förskingring. Den tidigare finansministern Danilisjin som varit efterlyst av ukrainska myndigheter har fått politisk asyl i EU-landet Tjeckien.

En rad högre tjänstemän med starka band till oppositionen hotas av otal.

Korruption är ett utbrett problem i Ukraina men enligt Julia Tymosjenko är anklagelserna mot oppositionen fabricerade på order från presidenten.

– Jag tror att Janukovitj just nu överväger vilken väg han ska välja, säger Julia Tymosjenko.

– Antingen kommer jag att få en villkorlig dom eller så blir det fängelse. Det viktigaste för de styrande är att hålla mig borta från politiken inför nästa val hösten 2012, tror Tymosjenko som tänker göra presidenten besviken.

– Var jag än kommer att befinna mig kommer jag att vara till besvär för honom, säger Julia Tymosjenko.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".