Sumobrottare i Tokyo. Foto: Kyodo News/Scanpix.

Tung kris för sumobrottningen i Japan

Skandalen diskuteras på regeringsnivå.
1:58 min

I Japan står nationalsporten sumobrottning inför sin värsta kris hittills sedan det avslöjats att många matcher varit uppgjorda på förhand. Sumoförbundet har beslutat ställa in nästa månads turnering. Det är första gången det händer sedan andra världskriget.

Sumobrottning är för Japan vad fotboll är för Sverige - för vissa närmast en religion. 

Turneringarna direktsänds i tv och följs av miljontals fans över hela landet. De riktigt stora stjärnorna kan dra sig tillbaka som mångmiljonärer i 30-årsåldern.

Men bakom scenen döljer sig en verklighet med stenhård disciplin, mobbing och enligt polisen alltså systematiska läggmatcher.

Det var i samband med en utredning kring illegal vadslagning som polisen kom skandalen på spåren. När man granskade brottarnas mobiltelefoner upptäcktes flera fall där brottare via mejl enats om vem skulle vinna en viss match.

Frågan är vad som kommer att hända nu. Sumoförbundet har kritiserats för att inte ta problemen på allvar.

Bland annat har förbundet beslutat att de utpekade brottarna ska få stå kvar på lönelistan - något som kritikerna menar innebär en av två saker. Antingen vågar förbundet inte bestraffa de hyllade stjärnorna eller så är systemet med läggmatcher sanktionerat uppifrån.

Skandalen diskuteras också på regeringsnivå. En av de som reagerat starkast är reformminister Renho.

– Sumosporten har förverkat sitt förtroende och regeringen kommer att agera. Det kan bli aktuellt att upplösa Sumoförbundet, säger ministern.

Sumosporten har varit i blåsväder förut. För tre år sedan avled en 17- årig brottarlärling efter det att hans stallkamrater och stallchef misshandlat honom med basebollträn.

Flera utländska och japanska brottare har blivit avstängda efter att ha använt narkotika och den största stjärnan, mongolen Asashoryu, blev tvingad att sluta förra året sedan han misshandlat en vakt på en nattklubb.

Jon Thunqvist, Tokyo
utrikesdesk.eko@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".