Sydkorea höjer beredskapen

Efter mordet på sydkoreanen Kim Sun-Il regeringen i Seoul beslutat att höja beredskapen. Beredskapen höjs för att skydda Sydkoreas muslimer och för att kunna kontrollera eventuella protestaktioner mot USA.

Över nio tusen poliser har kommenderats ut till 230 olika offentliga platser så som flygplatser, snabbjärnvägar och kommunala byggnader. Dessutom har man förstärkt kring den amerikanska och den brittiska ambassaden.

I Seouls södra förort Itaewon finns landets största moské och den bevakas nu av 150 poliser. Detta efter ett 40-tal telefonhot till polisen om att det ska genomföras en attack mot moskén. Landets övriga 29 mindre moskéer bevakas också. Och besökare i moskéerna måste visa ID-handlingar.

Sex Anti-terrorgrupper har också satts i beredskap, enligt polisen.

Befarar hämdaktioner
Det man befarar är att landets cirka trettio tusen muslimer ska attackeras med anledning av att Kim Sun-Il halshuggits av en militant muslimsk grupp.

Den koreanska muslimska församlingen gjorde på morgonen ett uttalande där man fördömer mordet som ett anti-muslimskt och inhumant brott.

Rädda för upplopp
På onsdagen har också radikala studenter och andra aktivister sagt att de ska genomföra antiamerikanska demonstrationer natten till torsdagen. Det har fått polisen att höja beredskapen då man är rädd för upplopp i både Seoul och i Kim Sun-Ils hemstad.

I Sydkoreanska medier förekommer det nu också uppgifter om att Kim Sun-Il kidnappades tidigare än den 17 juni.

Ville inte försvåra frigivning
Vice utrikesministern har enligt den Sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap berättat att Kim förmodligen försvann redan den 30 maj, men att hans företag först själva letade efter honom och så småningom tog kontakt med en arabisk advokat som rådde dem till att inte ta kontakt med koreanska myndigheter för att inte försvåra en frigivning.

Från regeringen säger man att man just nu håller på och undersöker dem uppgifterna. Innan dess vill man varken bekräfta eller förneka att det skulle kunna vara så.

Margita Boström, Jakarta
margita.bostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista