Olle Thorell, Aung San Suu Kyi och Urban Ahlin i oppositionsledarens residens. Foto: Socialdemokraterna.
Aung San Suu Kyi:

"EU bör behålla sanktionerna mot Burma"

Det är viktigt att Sverige och övriga EU-länder har kvar sanktionerna mot regimen i Burma - tills det finns synliga tecken på demokrati. Den uppmaningen gav oppositionsledaren Aung San Suu Kyi till socialdemokraten Urban Ahlin som är vice ordförande i riksdagens utrikesutskott när han träffade henne i går i Burma.

– Hon var väldigt mån om att poängtera att omvärlden inte skulle gå på militärregimens fagra löften om en demokratisering.

– Hon påvisade också att de förändringar som skett hittills är att militären har tagit av sig uniformerna och tagit på sig kostymer. Men det är fortfarande samma personer som styr i Burma.

Hur ser hennes politiska arbete ut nu?

– Hon håller på att samla sitt parti och organisera det över landet. De har inte ens legal status så efter valet är det bara de partier som finns i det så kallade parlamentet som har rätt att fungera som partier.

– Men som Aung San Suu Kyi sa till mig: ”för oss finns inget alternativ, det är bara att fortsätta som vanligt och arbeta vidare”.

– Hon planerar att åka ut i landet och ha mängder med olika möten lokalt för att på den vägen stärka rörelsen och organisationen.

– Hon var väldigt på alerten. Man blir djupt imponerad över att träffa en person som suttit fängslad så länge men som så rak i ryggen och med klockren argumentation visade fantastisk styrka. Det är verkligen en okuvlig människa.

Kommer du att driva på frågor när det gäller Sveriges och EU:s förhållande till Burma på något annat sätt efter den här resan?

– Ja, absolut. Hon poängterade att hon var väldigt mån om att EU ska hålla fast vid sanktionerna, i alla fall tills militären gör några demokratiska reformer.

– Hon var bekymrad över att det fanns tecken i Tyskland och Italien där man talade om att redan nu börja släppa på sanktionerna.

– Hon hänvisade också till institut i Sverige som skrivit rapporter där man ifrågasätter sanktionerna.

– Hon var bekymrad över det och menade att Sverige och de nordiska länderna som har en stark tradition av att värna demokrati och mänskliga rättigheter inte borde gå på locktonerna från militärjuntan och att vi ska hålla fast vid sanktionerna.

– Jag tänker lyda det rådet och ställa det kravet på den svenska regeringen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".