1 av 8
Demonstrationer i Algeriets huvudstad Alger.
2 av 8
Poliserna beredda med snöplogar, tårgas och kontroller över hela huvudstaden Alger.
3 av 8
Unga frustrerade protesterande över arbetslöshet i oljerika Algeriet.
4 av 8
Demonstranterna kräver att spelet är över för president Bouteflikas militärregim.
5 av 8
Poliserna beredda med snöplogar, tårgas och kontroller över hela huvudstaden Alger.
6 av 8
Islamistledare arresteras av polisen.
7 av 8
30 000 poliser i tjänst för att stoppa den illegala demonstration i Alger.
8 av 8
Demonstration i Algeriets huvudstad Alger.

Kräver att militärregimen Bouteflika ska avgå

I Algeriet har det varit demonstrationer i dag mot regimen. Ungefär 2 000 demonstranter protesterade i huvudstaden Alger, medan omkring 30 000 poliser var utplacerade för att stoppa den förbjudna protesten.

Polismän i mörkblå uniform med visir och batonger hade uppenbarligen fått order att inte bruka våld, men vid flera tillfällen stod polisen beredd med tårgas. Första maj-torget i Alger var fullt av demonstranter, mest unga män, med den algeriska flaggan, plakat och smällare, med kravet att militärregimen Bouteflika ska avgå.

Vid halv två-tiden på eftermiddagen hettade det till rejält med gatstenar som flög i luften och batonger som ven. Men regimen Bouteflika är uppenbarligen orolig för sin framtid och ville inte ge demonstranterna näring för fortsatta aktioner med skadade eller döda kamrater, som tidigare gånger. Flera av organisatörerna hade dessutom arresterats redan innan.

Men studenten Belele är övertygad om att det är början på slutet för Bouteflika. Belele läser en master i företagsledning, men vet att liksom för de flesta unga här så väntar arbetslöshet.

70 procent av Algeriets befolkning är under 26 år med hög arbetslöshet. De kräver jobb, bostäder och mat, vilket det oljerika Algeriet inte ger dem i dag.

– Tunisien och Egypten inspirerar oss, men revolutioner kan inte kopieras, säger studenten Belele.

– De hade bara en fiende att störta, vi har många, säger han och syftar dels på att militären rymmer ett antal maktcentra, och dels på de islamistiska terroristerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".