Människor städar gatorna kring Tahrirtorget i Kairo. Foto: Ben Curtis/Scanpix.
EGYPTEN

Oklart när och hur systemskiftet ska ske

Nils Horner rapporterar från Tahrirtorget
2:46 min

På Tahrirtorget i Kairo har tiotusentals människor fortsatt att fira att president Hosni Mubarak i går tvingades bort från presidentposten. Armén lovar att leda landet mot demokrati, men exakt hur den vägen ser ut är fortfarande oklart.

En gammal diktator har svepts bort, i dag städar unga på Tahrirtorget i Kairo.

– Vi firar segern och städar torget, så att det ser ut som innan vi ockuperade det, säger Raja, med en egyptisk liten flagga målad på kinden.

Det är en armé av unga som nu sopar och röjer på revoltens symboliska centrum, samtidigt som kolossala folkmassor, många i finkläder och med små egyptiska flaggor i händerna, väller in på torget. Det är ett slags utdragen eufori som fortfarande präglar atmosfären.

– Alla våra krav har tillgodosetts, jag är helt nöjd, säger Mohammad.

Artister underhåller, man skämtar om Mubarak och hans brutala regim, många bara står och ler.

– Det är första gången jag har en sådan här känsla, säger Yasmin. Jag är stolt och glad över att vara del av generationen som gjorde allt detta. Det känns som en dröm.

En liten grupp demonstranter passerar igenom torget och ropar: ”vi har inte fått demokrati än, vi måste stanna här till vi är riktigt fria”. Men deras rop dränks ut i den allmänna glädjeyran.

Militären lovade i dag igen att leda en övergång till full demokrati, och här på Tahrirtorget verkar alltså de flesta lita på löftena. Men det är oklart exakt hur och när systemskiftet ska ske.

Historieprofessorn Hala Ahmed säger att hon, till skillnad från de flesta på torget, är orolig.  För att militären, med tidigare Mubarak-lojalisten Muhammad Tantawi i spetsen, ska försöka klamra sig kvar.

Hala Ahmed tycker inte att aktivisterna borde lämna Tahrir förrän landets styre tagits över av en provisorisk kommitté bestående av två civila och en militär.

Men extasen över slutet på Mubarak-eran har långt ifrån lagt sig. Från flera scener på Tahrirtorget fortsätter musiken, och de flesta verkar bara intresserade av en sak: att fira sin nya frihet i ett nytt Egypten. 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".