"Israel måste ta hänsyn till arabisk opinion"

Cecilia Uddén om relationen mellan Egypten och Israel
2:53 min

Militärledningen i Egypten har i dag lovat uppfylla de löften man gett om överföringen av makten till en vald civil regering. Det sades också att Egypten håller fast vid alla internationella avtal, något som ses som direkt riktat till Israel, om fredsavtalet mellan länderna.

Oron i Israel har varit stor under de 18 dagar som revolten har rasat i Egypten, eftersom landet är Israels främsta strategiska partner i regionen, säger Sveriges Radios mellanösternkorrespondent Cecilia Uddén. Fredsavtalet med Egypten är mycket viktigt för Israel, och man har förutspått att revolutionen i Egypten kommer att göra relationen "mer fientlig och mindre förutsägbar" som en av Israels ledande diplomater har sagt.

Man är från Israels håll tacksam över att armén kommer att respektera ingångna avtal, men det stora problemet för Israel blir sannolikt att man måste ta hänsyn till en arabisk opinion på ett helt nytt sätt.

Man har vant sig vid att kunna tala till ledare som sedan har kunnat dirigerat sina folk som en skock får utan att ta hänsyn till en arabisk opinion. Den opinionen kommer att ifrågsätta Egyptens behandling av Gaza till exempel och den kommer att ifrågasätta den löjeväckande fredsprocessen, som många kallar den.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".