Ingen ljusning för SAS

De ekonomiska problemen fortsätter för SAS, som skriver ner resultatet för året. Trots tidigare löften om vinst kommer 2004 att bli det fjärde förluståret i rad för bolaget.

Gunilla Berg är vice vd i SAS.

– Vi ser att yielden (intäkterna per passagerarkilomete) utvecklas mycket svagt för SAS i april-maj. Bedömningen är att det blir svårt att uppnå ett positivt resultat.

Tuffa priskrig
Också 2004 kommer att bli ett förlustår för flygkoncernen SAS. Bolaget har visserligen många passagerare. Men samtidigt råder det tufft priskrig på många linjer, både inrikes i Skandinavien och på Europalinjerna. Det gör att den så kallade yielden, alltså intäkterna per passagerarkilometer, sjunkit kraftigt de senaste månaderna.

Bolaget är redan mitt uppe i ett besparingsprogram och ska enligt detta göra sig av med 2000 anställda från dagens nivå. Nu är budskapet från SAS att inga ytterligare nedskärningar planeras, trots det försämrade läget.

Osäkert även om nästa år
Men det är inte säkert att nedskärningarna som nu görs räcker för att vända bolaget till vinst ens nästa år, 2005.

– Vi kommer att uppnå en konkurrenskraftig kostnadsnivå. Men sedan beror det lite på när marknaden stabiliserar sig och överkapaciteten försvinner. Det är svårt att svara på och vi ger inga prognoser för 2005 ännu, säger Gunilla Berg.

Kalle Nilsson
kalle.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista