Iran släpper brittiska soldater

Iran kommer att släppa de åtta brittiska soldater som togs tillfånga i måndags efter de hamnat på fel sida av vattengränsen mellan Iran och Irak. Beskedet innebär att en befarad diplomatisk kris undviks.

Beskedet att de åtta britterna skall släppas på onsdagen kom på onsdagsförmiddagen från både utrikesministern och arméledningen i Teheran.

Från armén sades det att beslutet om frigivning togs eftersom britterna tycks ha hamnat på den iranska sidan i gränsfloden Shatt el Arab av misstag.

På iranskt vatten
Britterna var på väg mot hamnen i Basra på den irakiska sidan med tre små patrullbåtar när de kom in på iranskt vatten och uppbringades av iranska revolutionsgardister.

Det var alldeles uppenbart en liten gränsincident, men den hotade att växa till en diplomatisk kris. De tillfångatagna britterna tycks ha blivit en del i den interna iranska maktkampen.

Motstridiga uppgifter
Det var de ideologiskt hårdföra revolutionsgardisterna som höll dem och på tisdagen kom motstridiga besked från olika maktcentra i Iran.

Från utrikesdepartementet, som kontrolleras av reformkrafter, talades om frigivning. Från konservativt håll om att de skulle ställas inför rätta i Iran.

Men på onsdagen har Iran nått fram till beslutet att släppa britterna. De krafter som hade velat behålla dem har uppenbarligen övertygats om att det inte skulle gagna Iran att skapa en kris med Storbritannien.

Öppna kanaler
Den brittiska regeringen har till skillnad från USA noga sett till att föra en dialog med Iran och hålla kanalerna öppna.

Men förhållandet är bräckligt, och Storbritanniens roll när det internationella atomenergiorganet IAEA i förra veckan kritiserade Iran för bristande samarbete har förargat Iran.

Agneta Ramberg, London
agneta.ramberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista