Flyktingar från Tunisien har anlänt till Lampedusa. Foto: Elio Desiderio/Scanpix.

Tusentals har flytt Tunisien

Italien varnar för en humanitär katastrof sedan tusentals flyktingar anlänt från Tunisien till Italien de senaste dagarna.

Flyktingarna, de flesta tunisier, har kommit i små båtar och plockats upp av den italienska kustbevakningen och förts till den italienska ön Lampedusa.

Enligt hamnmyndigheten på Lampedusa har nästan 4 000 flyktingar kommit dit sedan i torsdags. Enligt andra uppgifter är det omkring 3 000 som kommit de senaste dagarna.

Italiens officiella förklaring om humanitär katastrof innebär bland annat att italienska myndigheter omedelbart tar kontroll över flyktingsituationen och hjälper flyktingarna.

Det handlar också om att den italienska centralregeringen ger ekonomiskt stöd till de lokala myndigheter som måste ta hand om flyktingarna.

Italiens inrikesminister, Roberto Maroni, hävdar att det är möjligt att en del av de tusentals flyktingarna är terrorister och al-Qaeda-anhängare samt vanliga kriminella som utnyttjar den förvirring och omvälvning efter revolutionen i Tunisien för fyra veckor sedan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".