Ny myndighet granskar svenskt bistånd

Sverige kommer att få en ny myndighet som ska granska de svenska biståndsinsatserna till andra länder.

Den nya myndigheten ska vara oberoende av regeringskansliet och biståndsorganet Sida som delar ut det skattefinansierade biståndet och ska börja arbeta om ett år.

Sverige ger i dag ungefär 22 miljarder kronor per år i bistånd till utvecklingsländerna. Det är lite mindre än vad Sverige betalar i medlemsavgift till EU varje år.

Riksdagen och riksdagens revisorer har flera gånger sagt att man vill inrätta ett helt fristående organ som kan utvärdera och granska hur de svenska skatte- och biståndspengarna används och vilken effekt de har.

Nu har det kommit en utredning som drar upp riktlinjerna för den nya myndigheten. Tanken är att den ska placeras i Stockholm eller Göteborg och att den ska kopplas till universiteten. Det ger myndigheten en större självständighet från dem som ska granskas och dessutom tillgång till forskare.

I utredningen betonas det genomgående hur viktigt det är att myndigheten är oberoende och har integritet. Den ska presentera fakta och slutsatser utan att ta ovidkommande hänsyn. Informationen måste vara korrekt och rättvis.

Myndighetens integritet skulle kunna hotas om den till exempel är mer mån om sina relationer till regeringskansliet och Sida som håller i biståndspengarna än om sitt egentliga uppdrag, sägs det i utredningen.

Jäv är också ett tänkbart problem för myndigheten. Sverige är ett litet land och de som arbetar yrkesmässigt med biståndsfrågor är en ganska begränsad grupp. Risken är stor för att folk som sköter utvärderingen och granskningen tar kollegiala hänsyn, att de som granskas och är ansvariga för beslut är vänner och kolleger.

Den nya utvärderingsmyndigheten kommer att kosta ungefär 20 miljoner kronor om året när den är i full funktion. Konsulten Per Molander som har gjort utredningen säger att om myndigheten finns med i budgetförslaget nu i september så kan den vara i gång den 1 juli nästa år.

Jan Mosander
jan.mosander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista