Svenskar har allt mer sprit hemma

Svenskarna förvarar allt större mängder alkohol i hemmen, vilket leder till ökat drickande, visar en ny Temo-undersökning gjord på uppdrag av Svenska Bryggareföreningen.

– Undersökningen visar att svenskar har mycket stora lager av öl, vin och sprit hemma, att dessa lager ökar och att det finns ett tydligt samband mellan stora lager i hemmet och högre konsumtion, säger Arne Modig, som är ansvarig för undersökningen hos Temo.

Svenskarna får i dag ta med sig nästan obegränsade mängder av alkohol från andra EU-länder.

Lägre alkoholskatt i grannländer
Länder som Danmark och Finland har dessutom sänkt alkoholskatten vilket gör det mer prisvärt för svensken att handla sin alkohol på utlandsresan. Främst är det öl man tar med sig i stora mängder.

Detta oroar den svenska bryggeribranschen och därför har Svenska Bryggareföreningen bett Temo att undersöka hur den nya tillgången på alkohol har påverkat de svenska alkoholvanorna.

Temo frågade 1 300 personer i åldrarna 20 år eller äldre om bland annat hur mycket alkohol de har i sin bostad. Och det visar sig att svensken i snitt har två och en halv liter ren alkohol i hemmet, vilket motsvarar en fjärdedel av en årskonsumtion.

Starköl vanligast
En stor del är inköpt utomlands, främst av män mellan 20 och 29 år, och det rör sig då i första hand om starköl.

Undersökningen visar också att hushållens växande lager leder till ökat drickande.

– Den stora slutsatsen är att vi har en väldigt förändrad situation. Det är inte längre Systembolaget som enbart står för den stora lagerhållningen i Sverige utan svenskar har alkohol hemma. De nya införselreglerna har ju inneburit att man har gått från en situation där man tidigare i högre utsträckning sannolikt köpte för konsumtionstillfällen. Nu köper man hem för lagring, säger Arne Modig.

Mer försiktig tolkning
Men Mats Ramstedt, alkoholforskare vid Stockholms universitet, är mer försiktig i tolkningen av resultaten i Temos undersökning.

– Jag tycker att det är lite för tidigt att säga att det är oroväckande innan man vet något mer, för det är fortfarande väldigt svårt att visa att en ökad lagerhållning faktiskt gör att man dricker mer. Det är också så att de som dricker mycket ser till att ha en större lagerhållning. Så man bör titta lite grann över tid vad som har hänt. Men det är klart att det finns en risk att en ökad privatinförsel leder till att vissa grupper har mera alkohol hemma och då dricker mer. Det är en risk som man bör beakta, säger Mats Ramstedt.

Caroline Kiepels
caroline.kiepels@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista