1 av 4
Teparty-aktivisten William Temple vill ha mindre statlig inblandning och sänkta skatter. Foto: Ginna Lindberg/Sveriges Radio.
2 av 4
Tidigare Massachusets-guvernören Mitt Romney tippas ställa upp i valet till republikanernas presidentkandidat. Foto: Ginna Lindberg/Sveriges Radio.
3 av 4
Kasta ägg på Al Gore. En av aktiviteterna på det konservativa toppmötet i Washington. Foto: Ginna Lindberg/Sveriges Radio.
4 av 4
Newt Gingrich, tidigare talman i representanthuset, signerar böcker på CPAC-mötet i Washington. Foto: Ginna Lindberg/Sveriges Radio.

Republikanska presidentkandidater visar upp sig

Sarah Palin saknades på mötet
1:59 min

I USA avslutades det årliga konservativa toppmötet i Washington i går kväll. Flera ledande politiker har under mötet meddelat att de har planer på att försöka bli republikanernas kandidat i nästa års presidentval.

– Det behövs en ny president för att lösa jobbkrisen i USA, sa Mitt Romney, tidigare guvernör i Massachussets, och en av de ledande politiker som tippas försöka bli republikanernas presidentkandidat.

Romney har inte officiellt meddelat att han kandiderar, men under det konservativa toppmötet i Washington var hans tal kryddat med anspelningar om en presidentkandidatur.

Den årliga så kallade CPAC-konferensen är ett samlingsmöte för organisationer på den politiska högerkanten. Här finns anti-abortgrupper, vapenlobbyn NRA och teparty-aktivister, som minglar runt med etablerade kongresspolitiker.

Att framträda här brukar betraktas som ett måste för den som aspirerar på att leda republikanerna i presidentvalet.

En rad tänkbara kandidater avlöste varandra i talarstolen, bland dem tidigare Minnesotaguvernören Tim Pawlenty, kongressledamoten Ron Paul och den tidigare talmannen i representanthuset Newt Gingrich.

– Kongressvalet i november var bara en aptitretare, nästa år väntar huvudrätten sa Gingrich. 

Den mest omtalade av alla republikanska tänkbara kandidaten saknades dock på mötet, tidigare vicepresidentkandidaten Sarah Palin.

– Sarah Palin är den enda ledande republikanen som inte behöver komma hit, sa debattören och journalisten Ana Marie Cox. Palin har redan de konservativa väljarna i sin hand.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".