Biståndsminister Gunilla Carlsson. Foto: Bertil Ericson/Scanpix

Bistånd till Egypten ingen omöjlighet

"Vi ska lyssna på vad egyptierna behöver nu"
1:25 min

Bland regeringspartierna pågår nu en diskussion om hur de demokratiska rörelserna i Egypten kan stödjas. Biståndsministern Gunilla Carlsson vill att det sker i samarbete med andra EU-länder.

– Framför allt gäller det nu att se hur EU:s bistånd till Egypten utvecklas. Hur andra stora givare nu tillsammans samverkar, så vi inte tappar det viktiga i att bana väg för riktig demokrati, för fungerande institutioner för investeringar för jobb. Det kan Sverige inte göra ensamt, säger biståndsminister Gunilla Carlsson.

– Det vi är bäst på är att just bidra med spjutspetskunnande kring demokratisering, och att vi sedan ser till att det stora engagemang, som vi redan har genom de multilaterala kanalerna verkligen anpassar sig till en ny verklighet.

I år ökade Sverige demokrati- och yttrandefrihetsstödet från 100 till 150 miljoner kronor.

Men Sveriges stöd till Egypten sker i dag genom organisationer som Sida och EU. Men det finns det inget riktat bistånd till Egypten något som biståndsminister Gunilla Carlsson inte utesluter i framtiden.

– Det här är ett pågående demokratiseringsstöd som kan utvecklas, som kan bli större. Vi har redan ökat budgeten i år med 50 procent, och det handlar ju i den här delen om en tematisk satsning för hela världen.

– Men när vi nu tillsammans med andra analyserar hur vi bäst kan bidra för Egypten så utesluter jag ingenting. Men det är framför allt viktigt att vi lyssnar på vad egyptierna behöver nu, och många kommer att säga att vi behöver stora investeringar för att få jobb, för att få bukt med arbetslösheten, säger biståndsminister Gunilla Carlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".