Guldgruva i Orkney, Sydafrika. Arkivfoto: Themba Hadebe/Scanpix.

Ny fart för gruvindustrin i Afrika

"De vill visa vad de säljer"
1:40 min

Gruvindustrin i Afrika har nu i veckan hållit sitt årliga möte i Kapstaden, och med det stora intresset för mineraler i Afrika just nu, var intresset mycket stort. Bland annat fanns många underleverantörerna på plats, ett gott tecken på att industrin har tagit fart igen efter krisen, menar Malin Stein, mineralanalytiker på svenska bolaget RMG.

– Det var väldigt mycket runt gruvindustrin. Och det tyder ju på att de ser att marknaden har kommit igång, för då vill de visa vad de säljer, säger Malin Stein, mineralanalytiker på svenska bolaget RMG.

Allt från borrar till datasystem och advokat-tjänster fanns till försäljning på den jättelika gruvmässan, i år med fler än 4 000 deltagare och 800 bolag från världen över.

Rädslan för en ny lågkonjunktur var som bortblåst, enligt Malin Stein.

Världsmarknadspriserna på mineraler är i topp, och branschen räknar med fortsatt efterfrågan, när världens medelklass växer de kommande årtiondena.

Ett ämne som fick större plats i år var CSR, alltså bolagens ansvar för anställda, omgivning och miljö.

– Det genomsyrade vikten av att man måste ta sitt ansvar på plats. Man måste visa att man gör det.

Med dagens många kampanjer från frivilligorganisationer verkar gruvindustrin nu angelägen om att försöka tvätta bort stämpeln av smutsiga affärer, både bildligt och bokstavligt talat.

Det gäller allt från vattenfrågor till genomskinlighet i kontrakt och skattebetalning, inte minst det sista något som flera kampanjorganisationer inriktar sig på just nu.

En av gruvbolagscheferna manade vid sitt framförande de afrikanska regeringarna på plats att se till att resurserna från mineralrikedomen också kommer ländernas befolkning till del.

Om inte riskerar de oroligheter på hemmaplan, se bara på Egypten och Tunisien, sa gruvdirektören, och oroligheter är såklart inte bra för affärerna.

Från gruvbolagens sida uttrycktes det oro över nationaliseringsplaner runt om i Afrika.

Där gav Sydafrikas gruvminister ett klart besked. Nationalisering står inte på agendan för president Zumas regering.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".