1 av 7
Christien Fox har själv valt att flytta från Nederländerna till lilla Åsele. Foto: Annelie Lanner/Sveriges Radio.
2 av 7
Värmland har hållit på i över tio år med att locka inflyttare från Nederländerna. Foto: Annelie Lanner/Sveriges Radio.
3 av 7
Svenska hus och stugor till salu på den holländska mässan. Foto: Annelie Lanner/Sveriges Radio.
4 av 7
Holland är helt enkelt fullt, säger Jan Wuyts. Foto: Annelie Lanner/Sveriges Radio.
5 av 7
Mardy van der Meer och hennes man Jaap Konigen har varit på den här mässan flera år i rad. Foto: Annelie Lanner/Sveriges Radio.
6 av 7
Marian Noorderwerf planerar en flytt till Sverige. Foto: Annelie Lanner/Sveriges Radio.
7 av 7
Emigrationsmässan i Utrecht i Nederländerna är välbesökt. Foto: Annelie Lanner/Sveriges Radio.

Sverige hoppas locka hit holländare

"Holland är helt enkelt fullt"
2:28 min

Varje år flyttar ungefär 110 000 personer från Nederländerna, och siffran och intresset ökar. Det här försöker svenska kommuner och regioner dra nytta av.

I helgen fanns mer än en tredjedel av Sveriges kommuner representerade på en stor emigrationsmässa i Utrecht i Nederländerna.

En av dem som gick runt bland montrarna var Marian Noorderwerf som planerar en flytt till Sverige.

– Jag vill absolut flytta. Jag tycker att Nederländerna bara blir trängre och det finns så lite utrymme. Det har blivit så mycket trängre de senaste tio åren. Ibland känns det svårt att bara korsa en gata. Jag har besökt Sverige flera gånger och jag tycker att till och med Stockholm känns väldigt lugnt och tyst, säger Marian Noorderwerf.

Trängseln och bilköerna är något som får så många från Nederländerna att vilja flytta. Arrangörernas preliminära siffror visade att 11 000 personer besökte helgens mässa.

En av de saker som lockar för många är den svenska naturen, säger Mireilla van der Linde, som funderar på att flytta till Sverige med sin sambo Fred Marree.

– Det finns inte mycket natur i Nederländerna, så vi vill flytta till ett land där vi kan ägna oss mer skidåkning och vandring, säger Mireilla van der Linde.

Nederländerna har drygt 16 miljoner invånare och högst befolkningstäthet i Europa. Landet är mindre än Jämtlands län till ytan, men har nästan dubbelt så många invånare som Sverige som helhet.

I Nederländerna bor runt 400 personer/kvadratkilometer. Den siffran är ungefär 300 för de mest tätbefolkade områdena i Sverige, som Stockholm. Siffran för Sverige som helhet är 23 invånare per kvadratkilometer, och den betydligt lägre i Värmland, Dalarna och i Norrland.

I Jämtland och i Västerbotten bor det i genomsnitt tre personer per kvadratkilometer. Och många besökare på mässan säger att de önskar sig mer utrymme, som till exempel Jan Wuyts.

– Holland är helt enkelt fullt, säger Jan Wuyts.

Antalet besökare på emigrationsmässan i Nederländerna har ökat kraftigt under de 15 år den har funnits. Och de senaste åren har ökningen varit ännu tydligare, säger mässarrangören Tom Bey.

– Emigration är hett igen i Nederländerna, säger Tom Bey som är mässgeneral.

Nederländsk statistik visar att över 110 000 nederländare lämnar landet varje år. Forskarna beräknar att nu flyttar i snitt över 320 personer per dag från Nederländerna. Och det är det här intresset som svenska kommuner och regioner vill ta fasta på.

Mer än en tredjedel av landets kommuner fanns representerade på mässan på något sätt. I den skandinaviska delen av mässan fanns både röda stugor, granar, dalahästar fågelkvitter och bilder på fjäll, skog och vilda djur.

Mäklare fanns också på plats tillsammans med representanter för arbetsförmedlingen. Christien Fox arbetar med inflyttning till Åsele kommun i Lappland. Hon har själv valt att flytta från Nederländerna till lilla Åsele.

– Jag tror att det är livsviktigt för regionen, eftersom Norrland har en nedgående befolkningstrend, och om vi vill överleva i Norrland, i glesbygden, då måste vi få hit folk och det spelar ingen roll om de kommer från Sverige eller från andra länder, för att klara oss i längden, säger Christien Fox.

I andra regioner, som i Skaraborg är man mer specifika med vilka man vill ska flytta dit, säger Ingemar Fredriksson som arbetar som investeringsfrämjare för Skaraborg

– Vi har tidigare arbetat med inflyttning, men det gör vi inte längre. Nu vill vi locka entreprenörer, läkare och tandläkare. Det handlar om att locka rätt personer, och vi är ganska kräsna för ingen tjänar på att vi får holländare till Sverige som inte trivs eller som misslyckas, säger Ingemar Fredriksson.

Även andra regioner är intresserade av att locka företagare, läkaren och tandläkare, men även veterinärer och IT-utbildade är eftertraktade.

Calle Suwe som jobbar med inflyttning till Jämtland och Härjedalen ser också en annan vinst med mässan.

– Även om folk inte flyttar till våra regioner, så visar vi upp oss och det betyder att vi ser att det kommer fler turister till oss, säger Calle Suwe.

Jämtland och Härjedalen har dock kommit fram till att 27 personer från Nederländerna har flyttat under de två år de arbetat aktivt med att locka inflyttare. Värmland som har hållit på i över tio år med att locka inflyttare från Nederländerna har räknat till att satsningen gett 2000 inflyttade familjer.

Dalarna har kommit fram till att deras treåriga arbete har gett ungefär 30 nya familjer och Jönköpings län har kommit fram till att inflyttningen från Nederländerna har fördubblats till ungefär 50 personer per år i och montern på mässan.

Utställarna menar att det satsningen kostar betalas igen med fler skattekronor. Och många av de svenska representanterna på mässan betonar att arbetet med att locka inflyttare är långsiktigt.

Många av besökarna säger att beslutet att flytta till ett annat land måste få ta tid.

Mardy van der Meer och hennes man Jaap Konigen har varit på den här mässan flera år i rad, och de har besökt flera olika platser i Sverige de senaste åren. Nu har de börjat lära sig svenska och tror att de har besökt mässan för sista gången.

– Det är inte enkelt att göra sin flytt, men vi tror att vi flyttar till sommaren eller så blir det nästa vår, säger Mardy van der Meer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".