Italiens inrikesminister Roberto Maroni och EU-kommissionär Cecilia Malmström. Foto: Scanpix. Montage: SR.

Italien begär hjälp av EU med flyktingar

I Tunisien har nu säkerhetsstyrkor satts in för att försöka sätta stopp för den ström av människor som de senaste dygnen via småbåtar flytt över Medelhavet mot Italien. Italien har deklarerat humanitär nödläge och kräver nu att EU håller ett krismöte angående en befarad flyktingvåg från Nordafrika.

Det är främst i små fiskebåtar som de tar sig till den lilla italienska ön Lampedusa, som ligger bara drygt 100 kilometer från Tunisiens kust. De senaste fem dagarna har omkring 5 000 flyktingar kommit till Lampedusa, och minst en båt har sjunkit på vägen, en olycka som krävde minst ett dödsoffer.

Inget tyder på att flyktingvågen är på väg att ebba ut, och i går förklarade Italiens regering att det är ett humanitärt nödläge i Lampedusa-området. Enligt borgmästaren där, Bernardino De Rubeis, har myndigheterna nu ingen kontroll över situationen, och enligt nyhetsbyrån AFP har den plötsliga flyktingströmmen har fått Italiens regering att begära akut hjälp från EU:s gränskontrollmyndighet Frontex.

Hos den ansvariga EU-kommissionären Cecilia Malmström säger en pressansvarig till Ekot att kommissionen fortfarande inte har fått någon formell förfrågan från Italien, men att kommissionen följer frågan timme för timme.

Maroni tillhör det främlingsfientliga partiet Lega Nord, och han har sagt att det kan finnas terrorister och kriminella bland de tusentals flyktingar som nu kommer till Italien. Flyktingarna har nu börjat flygas till läger på Sicilien och det italienska fastlandet, men fortfarande finns tusentals flyktingar kvar på Lampedusa, och många av dem har tvingats sova under bar himmel i hamnen.

På torsdag ska Tunisiens utrikesminister till Rom, och enligt inrikesminister Maroni kommer Italien då begära att få skicka italienska polisstyrkor till Tunisien för att där försöka stoppa vågen av flyktingar över Medelhavet.

Men på söndagskvällen fördömde den tunisiska regeringen allt tal om att Italien skickar polisstyrkor till Tunisien.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".