Demonstrationer i Algeriets huvudstad Alger, lördagen 12 februari. Foto: Sidali Djarboub/Scanpix.

Beslut om fortsatta demonstrationer i Algeriet

"Muren av rädsla och tystnad har fallit"
2:08 min

I Algeriet har oppositionen i dag beslutat att demonstrera varje kommande lördag framöver efter gårdagen, då 30 000 poliser hade placerats ut i huvudstaden Alger för att stoppa den förbjudna protesten. Människorättsorganisationer, kvinnogrupper och fria fackförbund höll ett möte utanför Alger och beslutade att trotsa undantagstillståndet. En av Algeriets mest kända advokater, 82-åringen Ali Yahia Abdenour drev fram beslutet.

– Det viktigaste blir nu nästa lördag och kanske alla kommande lördagar, ända tills algerierna kommer med ut på gatan och säger ifrån, sa advokaten Ali Yahia Abdenour, och möttes av applåder och nickande från de olika representanterna för en rad frivilligorganisationer.

Deras paraplyorganisation, Kommittén för Förändring och Demokrati, som skapades för ett par veckor sedan efter revolten i Tunisien, ger inte upp efter gårdagens demonstration.

– Den var en framgång. Muren av rädsla och tystnad har fallit, säger Mustapha Bouchachi, ordförande för Förbundet för mänskliga rättigheter.

Han vill att demonstrationer ska arrangeras över hela Algeriet, och inte bara i huvudstaden Alger.

– Det handlar inte bara om president Bouteflika, säger han, utan om att ändra systemet på fredliga vägar.

Arbetslösheten är mycket hög bland alla de unga här i Algeriet. I gathörnen hänger klasar av män, som inte har sysselsättning.

Frustrationen har lett till en laddad situation, men ilskan riktar sig inte alla gånger mot presidenten, utan också mot maktcentra i kulisserna bakom honom, som säkerhetstjänsten och militären.

Den luttrade 82-åringen Ali Yahia Abdenour använder det ord, som de senaste månaderna flugit över Nordafrikas torra ökensand och lett till revolutionen; ordet värdighet.

– Det som intresserar ungdomen och alla algerier mest är värdighet. Vi vill återvinna vår värdighet och respekteras som medborgare och folk, säger Ali Yahia Abdenour.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".