Demonstranter som inte vill lämna Tahrir-torget i Kairo, söndagen 13 februari. Foto: Ben Curtis/Scanpix.

Egyptens militärråd ska bara styra i ett halvår

Positiva reaktioner från oppositionen
1:36 min

I Egypten har det militärråd som styr landet sedan president Mubarak lämnade sin post i fredags upplöst parlamentet, upphävt konstitutionen och sagt att det bara kommer att styra i ett halvår. Det är ett besked som oppositionen välkomnat denna första vardag efter Mubaraks fall.

Första dagen med trafik igen på Tahrirtorget, med torgets tunnelbanestation återöppnad och med Mugamma, det stora bygge som är den egyptiska byråkratins högborg oblockerad och öppen igen för alla som vill ha pass och id-kort.

Från det styrande militärrådet kom välkomna besked denna första vardag i det nya Egypten. Parlamentet, valt i ett flagrant riggat val i höstas, är upplöst och konstitutionen, tungt riggad i den gamla regimens favör, är upphävd. Och militärrådet ska styra bara i sex månader, eller fram till ett demokratiskt val.

Från oppositionen kom omedelbara positiva reaktioner, och kanske var militärrådets besked det som behövs för att de sista kvarvarande demonstranterna på Tahrirtorget ska gå hem. Något tusental personer var kvar på torget i dag, inringade av militärpolis som vill tömma platsen nu.

Men de som vill fortsätta demonstrera har inget stöd från majoriteten av proteströrelsen, som målade trottoarkanter i dag för att återställa torget, och som vill att alla demonstranter ska gå hem och börja arbeta för och i det nya Egypten.

– De måste gå hem. Vi behöver tid att arbeta, sa franskaläraren Mona Halawany.

Och proteströrelsens majoritet kom marscherande med ett nytt slagord: ”Folket vill att torget töms”.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".