Farlig parasit hittad hos räv i Sverige

För första gången har man hittat parasiten dvärgbandmask i en räv i Sverige. Räven sköts i Västra Götaland i december, och nu ska fler rävar analyseras för att se hur utbredd smittan är.

– Vi har fått in en parasit som vi inte har haft tidigare i Sverige och som har sådana konsekvenser som gör att vi inte har velat ha in den i landet över huvud taget, säger Erik Ågren, veterinär på Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA.

Det troliga är enligt SVA att parasiten kommit till Sverige från hundar som förts in i landet och inte avmaskats ordentligt. Nu ska ytterligare rävar analyseras för att ta reda på hur utbredd smittan är.

För rävar är parasiten ofarlig, och det är ovanligt att människor infekteras, men i sällsynta fall kan det leda till leverskador och allvarlig sjukdom. Och det här gör nu kan behöva ändra våra vanor, säger Erik Ågren på SVA.

– I de länder där det här är mer utbrett, som i Schweiz och Tyskland, där lär man barnen från början att man ska inte ska äta bär direkt från skogen. Man måste skölja och koka dem först, vilket är något som vi måste lära oss i Sverige när vi vet att det här finns och kanske breder ut sig.