Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Detta är sändningsledningen vid Sveriges Radio med ett viktigt meddelande till allmänheten i Sundsvalls kommun, Västernorrlands län. Det brinner i ett ställverk utanför Stockvik med kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla som befinner sig i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västernorrland.
(Publicerat igår kl 23.44)
1 av 2
Allt färre danskar väljer att ta sitt flyttlass över Öresundsbron till Sverige, vilket kan härledas till de relativt sett låga priserna på den danska bostadsmarknaden. Foto: Lars Pehrson/Scanpix.
2 av 2
Klicka för grafik - priser bostadsrätter

Allt färre danskar flyttar till Sverige

Flyttströmmen har vänt
2:28 min

Under 2010 var det för första gången sedan Öresundsbron byggdes fler personer som flyttade från Skåne till Själland än tvärtom, vilket kan härledas till att prisnivåerna på den danska bostadsmarknaden fortfarande är relativt låga.

Den danska bostadsmarknaden börjar så sakta att återhämta sig efter en djup nedgång, men prisnivåerna är långt ifrån lika höga som för några år sedan. Och när bostadspriserna är lägre i Danmark är det allt färre danskar som flyttar till Sverige.

Under 2010 var det för första gången sedan Öresundsbron byggdes fler personer som flyttade från Skåne till Själland än tvärtom. En av de danskar som nu återvänt till Köpenhamn är musikproducenten Carsten Holm.

– Vi hade en dröm om att bo i ett annat land som ändå inte låg så lång bort från Köpenhamn där vi jobbar och sommaren 2006 köpte vi en lägenhet i Malmö. Jag blev förvånad över hur pass billigt det var i Sverige, säger han.

Carsten Holm var långt ifrån ensam, i mitten av 2000-talet gick bostadspriserna i kraftigt uppåt i Danmark, och i samma veva började tusentals danskar att se sig om efter billigare alternativ på andra sidan Öresund. När priserna toppade 2006 gick även flyttlassen som tätast över bron.

Men sedan sprack den danska bostadsbubblan och priserna på bostadsrätter i Köpenhamn föll med 35 närmare procent. Nu har de långsamt börjat stabilisera sig, men ligger fortfarande 27 procent under toppnivåerna.

Och flyttströmmen har nu vänt. För första gången sedan Öresundsbron invigdes år 2000 så var det under 2010 ett flyttnetto till Själland från Skåne. För Carsten Holms del var det inte i första hand priset utan sociala faktorer och påfrestande pendling som gjorde att han och familjen flyttade tillbaka sommaren 2008. Men nu kunde han köpa en lägenhet i Köpenhamn.

– Men vi bodde faktiskt i en hyresrätt under ett år innan vi slog till eftersom man på banken hade sagt att priserna kunde sjunka ytterligare.

Prisraset i kombination med låga räntor har gjort att fler danskar har råd att köpa bostad i Köpenhamnsområdet säger Tore Stramer, ekonom på Danske bank.

– Nu har även lärare och poliser råd med en bostad, det hade de inte tidigare. Folk väljer därför i högre grad att stanna kvar i Danmark, även om det fortfarande är billigare i Malmö.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".